Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senap lockar till skratt

/
  • Förbjuden kärlek. Att dotten Paula kärat ner sig i advokat Fritz Bergström tas inte emot i god jord hos senapsfabrikören Ludvig Klink, hycklaren Albert Wimlund. Åskådare är vännen Betty Lagberg.
  • Den oäkta sonen. Den oäkta sonen Henrik Fjellner är pjäsens riktiga sötnos.
  • Fru och herr riksdagsman. Frun i hushållet Emma Klink och riksdagsmannen Edvard Lagberg försöker komma tillrätta med Emmas dotter Paulas behov av att bli bortgift.

En oäkta son, en hel drös med tänkta fäder och senap.

Det är de sötstarka ingredienserna som väntas få Gävleborna att dra på smilbanden.

– Det är helt enkelt farsernas fars, säger Dick Gillving, regissör till Bomhus Nästas uppsättning av Spanska flugan.

Annons

Året är 1923 och en för länge dold hemlighet bubblar plötsligt upp till ytan. Den oäkta sonen måste få veta sitt ursprung. Men att finna den rätta fadern till den mindre vackra sonen ter sig allt mer komplicerat för inblandade. Samtidigt som dottern behöver bli bortgift och senapen behöver bli såld.

Den 97 år gamla farsen Spanska flugan har än i dag de rätta ingredienserna för att locka en publik till glädjetårar. Pjäsen hade svensk premiär på Vasan i Stockholm 1914. 1981 återkom den till samma teater med Carl-Gustaf Lindstedt, Inga Gill och Lasse Berghagen i huvudrollerna. På trettondagsafton är det amatörteatergruppen Bomhus Nästas tur att bevisa dess skrattretande glädje.

– Men om vi lyckats hänger på mig, säger regissören Dick Gillving.

Föreställningen blir i två akter och utan musik, mer av bekvämlighet än något annat om lyssnar på huvudrollsinnehavare och producenten Leif Holmgren.

– Ja, annars skulle man ju ha lärt sig sångtexterna också, säger han och svarar ett absolut nej på frågan om han lärt sig alla sina repliker.

Men vid gruppens genrep under måndagen visade han ändå prov på kvickheten mellan replikskiftningarna. Liksom Christer Berg, som spelar den oäkta sonen, som trots sitt bedrövliga utseende lyckas hålla sig för skratt när publiken fnittrar på.

– Det är lugnt, konstaterar han.

Sju föreställningar är ändå att vänta och om de lyckas få Gävleborna att dra på smilbanden för de ihågkomna replikerna eller kanske de borttappade kommer att visa sig.

– Sufflösen måste ju också få arbeta, säger Dick Gillving.

Mer läsning

Annons