Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorbostäder planeras på Söder

/
  • Här, i parken vid Timmermansgatan på Söder, vill Skanska och SPF bygga två sexvåningshus med seniorbostäder. Politikerna är tveksamma, men har sagt ja till en ny detaljplan.

Skanska vill bygga två sexvåningshus i parken vid Timmermansgatan på Söder.

Annons

Husen är tänkta att bli seniorboende. Bygg- och miljönämnden har sagt ja till en detaljplan, men politikerna är tveksamma till hur mycket som kan byggas i parken.

Sammanlagt vill Skanska bygga 33 seniorbostäder i samarbete med SPF:s intresseförening för just seniorbostäder. Från början var det tänkt att bli ett 11-våningshus, men efter påpekande från kommunen har Skanska ritat om förslaget till två sexvåningshus med förbindelsegång emellan.

10–30 bostäder

– Det är brist på seniorbostäder i Gävle och vi måste få fart på byggandet. Särskilt som var har en ålderspyramid som ser ut så att många är födda på 40-talet, säger Hans Ström, ordförande för SPF-föreningen.

Tomten är i översiktsplanen utpekad som möjlig för att bygga 10–30 nya bostäder på, men flera politiker i bygg- och miljönämnden är ändå tveksamma till att bebygga den.

– Vi vet vad som står i översiktsplanen. Men vi hade ändå helst bevarat parkmarken som den är, säger nämndens vice ordförande Seppo Laine (V).

Andra ledamöter argumenterade dock för att intresset för centrala lägenheter för äldre i det här fallet väger tyngre än att bevara parkmarken orörd.

Nämnden enades till slut om att låta förvaltningen ta fram ett förslag till detaljplan, där man försöker bevara så mycket som möjligt av parkmiljön. Planen ska sedan komma tillbaka till nämnden innan den skickas ut på samråd.

Jobbar för fler seniorboende

SPF:s intresseförening för seniorbostäder bildades i våras och har sedan dess försökt påverka för att få till fler trygghets- och seniorboenden i Gävle. Man är nöjd med att det nu, förutom på Timmermansgatan, ser ut att vara på gång i bland annat gamla Tranmursskolan och den tidigare hälsocentralen i Sätra.

– Vi försöker även se till så att några av de planerade lägenheterna i kvarteret Skeppsbyggaren, den så kallade Philipssontomten, blir seniorbostäder, säger Hans Ström.

Mer läsning

Annons