Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års väntan är snart över för Westman

/
  • INTENSIV SPURT. Bygget av den flytande restaurangen Gefle Brygga pågår för fullt vid kajen nedanför Islandsbron. Kvinnan bakom projektet, Camilla Westman, hoppas att det ska bli en träffpunkt som vänder Gävle mot havet och hjälper hela magasinsområdet och Alderholmen att leva upp.
  • SNART KLAR. Så här ska den nya restaurangen Gefle Brygga se ut när den är färdigbyggd om några veckor. Camilla Westman tänker sig en invigning med nationaldagstema 6 juni.

Sex år efter att idén kläcktes är drömmen nära. Snart startar Gävleföretagaren Camilla Westman den flytande krogen Gefle Brygga med plats för 110 matgäster i Gavleån.

Annons

För några år sedan planerades det för två flytande restauranger i Gavleån. Den ena skulle ligga vid Slottstorget, men där fick planerna läggas ned eftersom länsstyrelsen sade nej.

Men sex år efter att hon berättade om sin idé har nu entreprenören och tidigare ägaren till företaget Städmani, Camilla Westman, kommit i gång ordentligt med bygget av en restaurangbrygga vid magasinsområdet på Alderholmen.

Invigning 6 juni?

Hela bryggan med flytpontonerna har bogserats in till platsen och just nu växer kök, bar, soldäck och tak fram.

Om bygget blir klart i tid och alla nödvändiga tillstånd beviljas tänker hon sig en invigning på nationaldagen, 6 juni.

– Jag har investerat ganska mycket, mellan 3,5 och 4 miljoner kronor, så det går inte att skjuta på starten om jag ska hinna få in så mycket pengar som jag behöver, säger Camilla Westman.

Väntar på alkoholtillstånd

Restaurangen ska heta Gefle Brygga och ha plats för 110 matgäster. Träbryggan ska kunna byggas om till ett inglasat uterum med tak om vädret inte visar sig från sin soligaste sida. Köket levereras från Stockholm och kommer på plats i nästa vecka.

Det ska inspekteras innan kommunens socialnämnd kan besluta om serveringstillstånd för alkohol vid sitt möte 25 maj.

– Fram till dess ska vi jobba på helgerna också för att vara säkra på att allt är klart i tid, säger Camilla Westman.

Medan bygget pågår rekryterar hon personal, bland annat tre kockar.

Hon tror sig kunna erbjuda säsongsarbete fram till och med september för 15–20 personer.

På restaurangens meny står svenska saker som fisk, grillat kött och räkor. Ett löfte är även att servera sotare efter samma recept som anrika restaurang Skeppet.

Hoppas bana väg

Camilla Westman hoppas att restaurangen kan få hela Alderholmens kaj och även magasinsområdet att leva upp.

– Jag tycker att det vore bra om det kom fler restauranger här längs kajen. Nästa som söker tillstånd kommer det säkert att gå lättare för, nu när jag har banat väg, säger hon.

Mer läsning

Annons