Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex ungdomar inför rätta för en serie av rån i Gävle

Sex tonåringar i Gävle står bakom en stor del av det senaste halvårets många rån på Gävles gator. Just nu pågår en sju dagar lång rättegång mot dem.

– Det är resultatet av en stor polisinsats med många övertidstimmar. Det har gett en ganska bra bild av vilka ungdomar som har varit aktiva, säger kammaråklagare Joakim Johansson, som har lett förundersökningen.

Annons

Det mest uppmärksammade rånet var det mot 90-åriga Brita i april som Arbetarbladet har berättat om tidigare. Bilderna i Arbetarbladet där hon sitter på trottoaren vid sin rollator har berört många.

Under rättegången berättade hon om de två killarna som drog i väskan som satt fast i rollatorn.

– Då slogs vi. Jag höll emot och de drog, berättade Brita.

Samma gärningsmän?

Men flera andra Gävlebor, den yngste av dem 13 år, har också råkat ut för rånarna.

Ungdomspolisen i Gävle har under hösten haft en grupp på närmare tio personer som har jobbat aktivt med att kartlägga de unga rånarna.

– Vi hade en liknande omgång rån även förra året, och flera av de ungdomar som nu är aktuella fanns med i utredningen även då, säger Joakim Johansson.

Enligt Johansson har förra årets och årets rånutredningar gett polisen ett bra underlag för att hitta de skyldiga.

– Vi vet mycket om de här ungdomarna, vi vet vilka de är och hur de ser ut. Nu har vi färdiga fotokonfrontationer som vi kan ta fram snabbt när det har hänt något. Då går det snabbare att hitta de skyldiga, säger han.

Mest aktiva har tre av ungdomarna varit, en 17-åring och två 16-åringar. Två av dem var redan åtalade när de i september blev misstänkta även för en grov misshandel. Då begärdes de häktade, och utredningen ledde fram till den tredje misstänkte som också häktades. Den sistnämnde misstänks nu också för att utfört två av höstens rån.

Omhändertagna av soc

– Alla tre är numera omhändertagna av socialtjänsten och placerade på behandlingshem och det är också ett resultat av polisens arbete. Det var häktningarna av dem som fick socialtjänsten att agera, säger åklagaren Joakim Johansson.

De nya brottsmisstankarna har gjort att rättegången mot ungdomarna har förlängts med några dagar till.

En del av de sex åtalade är också misstänkta för andra brott, som stölder och narkotikabrott. De flesta nekar till det mesta av anklagelserna, även sådant de har erkänt under polisförhören.

– Flera säger att de erkände saker de inte gjort för att de kände sig pressade under förhören, säger Joakim Johansson.

Mer läsning

Annons