Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexdömde pappan en fara i trafiken?

Är pappan som hade flera hundra samlag med sin dotter därmed också en dålig bilförare?

Det anser länsstyrelsen som drog in körkortet och hänvisade till grov och systematisk sexualbrottslighet.

Länsrätten ändrade beslutet och nu kan kammarrätten avgöra om en dömd sexbrottsling ska få ha körkort.

Annons

För ett år sedan dömdes den då 47-årig Gävlebon till sex års fängelse efter att ha haft regelbundna samlag med sin dotter under sex års tid från det att flickan fyllde tolv år.

Tidigare i somras beslöt Länsstyrelsen i Gävleborg att dra in körkortet i tjugo månader med stöd av en speciell paragraf i körkortslagen. Eftersom pappan dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt umgänge med avkomling samt samlag med avkomling ansågs han därmed inte heller kunna respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken.

Pappan överklagade det indragna körkortet och hänvisade till att han inte gjort sig skyldig till några trafikbrott. Länsrätten gick på pappans linje och undanröjde länsstyrelsens återkallelse av körkortet. Länsrätten ansåg visserligen att pappan gjort sig skyld till grov och systematisk brottslighet som präglas av stor hänsynslöshet och uppenbart bristande respekt för en annan människa, men det betyder inte att han är en dålig bilförare.

Länsstyrelsen nöjer sig inte med detta och vill nu att Kammarrätten i Sundsvall meddelar prövningstillstånd för att avgöra när ett körkort ska få dras in. Det finns andra domar som gäller just sexualbrottslingar och körkort och där domstolarna dömt olika.

Länsstyrelsen anser fortfarande att den grova brottsligheten tyder på att pappan är olämplig att köra bil.

Mer läsning

Annons