Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexmisstänkt chaufför får fortsätta köra taxi

Ingen kan hindra den sexbrottsmisstänkte chauffören från Hälsingland att jobba var han vill i landet. I helgen körde han i Gävle, men han kan välja någon annan ort om han vill. Han kör inte via de etablerade taxibolagens beställningscentraler utan raggar kunder direkt ute på stan.

– I princip måste vi ha en fällande dom innan vi kan dra in legitimationen, säger Anders Lundblad, presschef vid Transportstyrelsen.

Annons

Arbetarbladet berättade på måndagen att den nyligen frisläppte taxichauffören som misstänks för övergrepp på färdtjänstkunder i Hälsingland kört taxi i Gävle i helgen. Han är inte friad från misstankar, utan bara försatt på fri fot i väntan på ett eventuellt åtal, rättegång och dom.

Men Transportstyrelsen som utfärdar taxitillstånd och förarlegitimationer verkar inte kunna göra något åt saken.

– Vi måste rätta oss efter rättssystemet. Han är inte skyldig förrän han är dömd, säger Anders Lundblad.

Det enda tillfälle han kan erinra sig när Transportstyrelsen drar in legitimationen direkt är när någon mister körkortet.

Hälsingeföraren har kört taxi på flera håll i landet, men har den senaste tiden haft ett uppdrag som färdtjänstförare åt X-trafik i Hälsingland. Där blev han först misstänkt för våldtäkt mot en kund, och häktad. Senare har brottsmisstankarna mildrats till flera fall av sexuella ofredanden.

I förra veckan frigavs han av åklagaren, inte för att misstankarna har fallit, utan för att utredningen har nått så lång att den inte kan skadas av att han är på fri fot.

Sven-Olof Hiller, vd på Gävle taxi, är oroad av situationen. Föraren har inget med hans bolag, eller något annat taxibolag i Gävle att göra. Hälsinge-föraren har egen firma och eget tillstånd. Han är inte ansluten till någon beställningscentral, utan ställer sig på stan och väntar på kunder.

– Jag hoppas att uppmärksamheten har fått honom att flytta någon annan stans. Jag är lite orolig för hans egen säkerhet också. I det här läget kan vad som helst hända om han blir igenkänd ute på stan.

Mer läsning

Annons