Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sjöstedt och Andersson skulle bli ett väldigt bra ledarpar”

Ulla Andersson från Gävle är ett av de heta namnen när Ohlys efterträdare diskuteras.

– Det vore jättehäftigt, säger Marita Engström, som för några år sedan efterträdde just Ulla Andersson som kommunalråd i Gävle. Landstingsrådet Alf Norberg skulle gärna se två partiledare.

Annons

De vänsterpartister som Arbetarbladet pratade med på tisdagseftermiddagen är inte förvånade över Lars Ohlys beslut.

– Jag tycker det är klokt när opinionen ser ut som den gör, säger Ann Östman, oppositionsråd i Sandviken.

Men Marita Engström känner en viss sorg.

– Orsaken är ju framför allt valresultatet och att opinionssiffrorna inte har vänt. Det är ju en tråkig anledning, säger hon.

Hon tror inte att det är dåligt ledarskap som gör att Vänsterpartiet har dåligt stöd.

– Det är så starka högerkrafter just nu, så det är svårt att nå ut. Det blir ganska lite ideologiska diskussioner om vad vi vill med samhällsutvecklingen i stort, utan mer vad som gynnar oss personligen, plånboksfrågor, säger hon.

Vänsterpartisterna från Gävle och Sandviken gillar sin lokala riksdagsledamot, förskolläraren och tidigare kommunalrådet Ulla Andersson.

– Hon är respektfull i allt hon gör och kan förklara svåra saker så att folk förstår, säger till exempel Maritha Johansson, ordförande i Gävles socialnämnd.

Men de framhåller alla att de andra kandidaterna också har stora förtjänster. Inom partiet diskuteras även möjligheten att välja två partiledare, liksom Miljöpartiet har sina två språkrör.

Ann Östman och Karin Gustavsson som delar på vänsterns oppositionsrådspost i Sandviken, tror att det vore bra, liksom Alf Norberg, oppositionsråd i landstinget.

– Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson skulle bli ett väldigt bra ledarpar, säger han.

Ida Gabrielsson, uppvuxen i Sandviken och tills nyligen ordförande i Ung Vänster, är nu sammankallande i Vänsterpartiets framtidskommission. Hon efterlyser en öppen diskussion där kandidaterna redovisar vad de har för visioner för partiet, hur partiet ska kunna spela en större roll i svensk politik och nå ut bättre.

– Jag vet inte än vem jag tror skulle göra det bäst, säger hon.

Ulla Andersson hälsar från sin utlandssemester att Ohly har gjort ett ”enormt arbete för att utveckla V”.

– Han har alltid trott på mig, funnits där och låtit mig växa, säger hon.

Mer läsning

Annons