Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjövärnskårens frivilliga hjälper till

/
  • Philip Larm och Per Nordlund från Stockholm och Per Elfsberg från Uppsala är tre av de cirka 150 medlemmar av Sjövärnskåren som gästar Marinfestivalen med ett tiotal av kårens båtar.

Med sina tio båtar och 150 medlemmar från hela landet är Sjövärnskåren en stor del av Gävle Marinfestival.

I går möttes ett 50-tal unga medlemmar i tävlingar i allt från segling till sjukvård.

Annons

Sjövärnskåren är en frivillig försvarsorganisation med knappt 4 000 medlemmar i Sverige. Ungdomsverksamheten är en av deras viktigaste uppgifter. Sjövärnskåren utbildar ungdomar mellan 15 och 18 år för en framtid inom försvaret eller andra marina verksamheter som kustbevakningen eller handelssjöfarten.

– De ungdomar som har gått vår utbildning vet vad det innebär att bo ombord på en båt, att dela utrymmet med andra, och de kan sjömanskap, säger John Fritsch, förbundsordförande för Sjövärnskåren.

Utbildningen bedrivs i fem sommarskolor i Härnösand, Stockholm, Karlskrona och Göteborg. Ett 50-tal av ungdomarna från årets sommarskolor fick i går mäta sina krafter mot varandra. I lag om tio personer tävlade de i rodd, segling, sjukvård och patrulltävlan.

Sjövärnskårens vuxenverksamhet bygger helt på frivilliga som utför uppdrag åt försvaret, hjälper kommuner vid behov och håller utbildningar.

Under Marinfestivalen är det Sjövärnskårens 150 medlemmar som sköter logistiken runt de besökande skeppen och ser till att det inte blir trafikstockningar i samband med seglingarna.

Mer läsning

Annons