Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset får kritik efter självmord

För ett år sedan tog en patient på Gävle sjukhus sitt liv genom att hoppa ut från sjätte våningen.

Nu får sjukhuset allvarlig kritik.

Mannen hade precis fått reda på att han hade en dödlig sjukdom – ändå lämnades han helt utan stöd.

Innan dess ifrågasatte sjukvården i flera år att han verkligen var sjuk.

Annons

Den 50-årige mannen som under många år haft svåra besvär fick förra året till slut en diagnos. Det visade sig att han led av en mycket allvarlig neurologisk sjukdom som alltid leder till döden.

Han fick beskedet på Akademiska sjukhuset i Uppsala och skickades sedan till Gävle sjukhus där man skulle planera hans fortsatta vård.

Han fick tillbringa påskhelgen på sjukhuset men trots att han precis fått ett mycket svårt sjukdomsbesked fick han ingen hjälp eller stöd. Han ansågs vara i behov av psykiatrisk vård men lades ändå in på en vanlig vårdavdelning. Där fanns inte någon läkare som ansvarade för honom och personalen uppmärksammade inte att han precis hade fått en så tuff diagnos.

På påskdagen öppnade mannen fönstret i vårdsalen och hoppade ut från sjätte våningen.

Och nu riktar Socialstyrelsen kritik mot hur sjukvården hanterade mannen – både i samband med självmordet men även dessförinnan. Socialstyrelsen konstaterar att det brustit både i vården men också i bemötandet av patienten.

När mannen till slut fick sin diagnos var sjukdomen så långt framskriden att den troligtvis börjat många år tidigare. Men trots att han hela tiden sökt vård har han inte fått korrekt hjälp. I stället har han fått andra diagnoser och omdömen som ”starkt antisocialt lagd personlighetsstörning med gott om manipulation och lurendrejeri i bakgrunden”.

I ett brev till Socialstyrelsen medger verksamhetschefen på psyk i Gävle att patienten misstänkliggjorts och därmed allvarligt kränkts.

Socialstyrelsen poängterar också att vården enligt lag ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet.

Man bedömer dock att verksamheterna nu tagit händelsen på allvar och rättat till brister för att förhindra att något liknande händer igen.

Mer läsning

Annons