Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset gav fel sorts blod till 92-årig man

En 92-årig man fick fel sorts blod vid en blodtransfusion. Nu har landstinget Gävleborg lämnat in en Lex Maria­anmälan till Social­styrelsen för misstaget.

Annons

Mannen har en kronisk blodsjukdom och tvingas därför genomgå blodtransfusioner. I samband med en blodtransfusion på Hudiksvalls sjukhus i mars i år fick 92-åringen plötsligt kraftiga smärtor i ryggen. Sjukvårdspersonal uppmärksammade då att ryggsmärtorna berodde på att mannen fått blod med fel blodgrupp.

– Han klarade sig mycket lindrigt undan. Han hann inte få många milliliter blod innan han fick ont och man stängde då av transfusionen. Blir det väldigt stora volymer kan det få mer allvarliga reaktioner, säger Per Wessén, chefläkare Division Medicin.

Fick inte arbeta i fred

Landstinget har nu utrett händelsen och enligt Per Wessén beror felbehandlingen på den mänskliga faktorn då sjukvårdspersonalen inte fick arbeta i fred.

– Många av händelserna som sker beror på att man blir störd i sitt arbete och tvingas gå därifrån, någon kan då till exempel ha flyttat på blodpåsen. Och trots att det handlar om den mänskliga faktorn måste vi titta på hur vi kan göra systemet säkrare, säger han.

Behöver tydlighet

För att undvika fler misstag måste arbetsfördelningen på enheten bli tydligare. En ökad användning av blodvärmare skulle också minska risken för ihopblandning av blod, säger Per Wessén.

En uppföljning av de nya rutinerna kommer att ske i februari nästa år.

Mer läsning

Annons