Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskornas extralön sågades - men ingen röstade emot

En kortsiktig panikåtgärd.
Så sågar oppositionen Region Gävleborgs satsning på en extra månadslön för sjuksköterskor.
Trots det sade alla partier ja till att skjuta till de 40 miljoner som det kostar.

Annons

I ett försök att stoppa sjuksköterskeflykten beslutade regionledningen i våras att sjuksköterskor på bland annat sjukhusens vårdavdelningar ska få en extra månadslön.

En bonus som i december betalas ut till personal som då jobbat på samma ställe i minst två år.

En satsning som kritiserats av annan vårdpersonal som jobbar hårt utan att få någon extra belöning.

Och när det var dags för regionfullmäktige att ta beslut om att skjuta till de pengar som behövs var kritiken inte nådig.

– 40 miljoner är väldigt, väldigt mycket pengar som hade kunnat användas på ett mycket bättre sätt, säger regionrådet Maria Molin (M).

Hon menar att man genom att i stället anställa en eller ett par personer till per avdelning skulle ha kunnat förbättra arbetsmiljön inte bara för sjuksköterskorna utan all personal.

– Det här är en tillfällig lösning i ren panik. Men det kommer en sommar till - vad gör ni då? undrade sjukvårdspartiets Henrik Olofsson som varnar för att extralönen till och med kan göra mer skada en nytta.

– Det här skapar osämja bland personalen, det blir klyftor i personalgruppen och det vill vi ju inte ha.

Moderaternas Patrik Stenvard är inne på samma linje och menar att ledningen genom att säga att de vill visa extra uppskattning till en utvald personalgrupp samtidigt signalerar att de inte uppskattar annan personal lika mycket.

Men då fick S-regionrådet Eva Lindberg, som tidigare hette Tjernström, nog.

– Att säga att jag inte uppskattar all personal. Det var lågt, riktigt lågt!

Hon uppmanade också oppositionen att rösta nej till att skjuta till pengarna om de nu tycker att satsningen är så dålig.

– Stå för er argumentation och rösta nej. Det blir väldigt konstigt när ni sågar allt längs med fotknölarna men ändå röstar ja.

Men när det var dag för beslut var alla eniga om ta 40 miljoner från budgetreserven för att betala för extralönen. Ingen ville utmärka sig genom att rösta emot.

– Löftet har redan getts till personalen och då måste vi skjuta till pengarna, annars blir underskottet för sjukvården än större, menade Patrik Stenvard (M).

Mer läsning

Annons