Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskrivenlurade tillsig 800 000

65-åringen har sjukersättning och livränta för en yrkesskada sedan nästan tio år. Men samtidigt har han jobbat mer än halvtid som inhoppare på ett Gävleföretag. I går åtalades han för grova bedrägerier och grova bidragsbrott och krävs på återbetalning av 802 000 kronor.

Annons

I början av 2000-talet bedömde Försäkringskassan att mannen hade helt nedsatt arbetsförmåga och han fick därför sjukersättning. Något senare fick han också rätt till livränta för en yrkesskada.

Men nästan genast efter sjukskrivningen började mannen jobba i ett litet företag i Gävle. Han har inte haft en fast tjänst, men har hoppat in vid behov.

– Utredningen visar att hans insatser motsvarar mer än en halvtidstjänst, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Det betyder enligt åtalet att 65-åringen har lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan om sin arbetsförmåga och fått för höga ersättningar. Eftersom det handlar om stora summor och har skett systematiskt under lång tid, närmare bestämt 81 månader, bedömer åklagaren brotten som grova.

En företrädare för företaget där 65-åringen arbetat ska vittna och berätta om vilka arbetsuppgifter han haft och hur mycket han har tjänat.

Polisanmälan mot mannen gjordes av Försäkringskassan. En tjänsteman därifrån är också kallad till rättegången som vittne.

65-åringen har deklarerat och skattat för inkomsten. Men eftersom Skatteverket och Försäkringskassan inte får samköra sina register avslöjas den här typen av fusk inte automatisk. Oftast sker det genom stickprovskontroller från Försäkringskassan, eller vid utredningar som sätts igång efter tips om fusk som lämnas till polisen eller någon av myndigheterna.

Mer läsning

Annons