Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården kvar i botten

/

Sjukvården har blivit bättre och skillnaderna mellan landstingen minskar.

Men Gävleborg hamnar fortfarande bland de sämre när kvaliteten på vården jämförs.

Det finns också skillnader mellan länets sjukhus.

Annons

För sjätte året i rad har Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen tagit fram en stor jämförelse av sjukvården i olika delar av landet. Man har bland annat tittat på hur bra man är på att behandla olika sjukdomar och vad patienterna tycker om vården.

Och för Gävleborgs del är det som vanligt ganska dyster läsning. Landstinget får fler röda bottenbetyg än gröna toppbetyg.

Men det finns också saker att glädjas åt.
Dels har sjukvården i landet generellt blivit bättre. Dels kan man se att skillnaderna mellan landstingen har minskat. Men eftersom alla landsting förbättrat sig har inte Gävleborg lyckats klättra på listan utan ligger fortfarande bland de sämre.

Enligt landstingsdirektören Svante Lönnbark är en förklaring att Gävleborg – liksom Västernorrland, Värmland, Jämtland och Norrbotten – har sämre grundförutsättningar i form av en gammal befolkning, låg utbildningsnivå och hög sjuklighet.
– Vi har en uppförsbacke att jobba med men ambitionen är självklart att vi ska bli bättre, säger han.

I Gävleborg har dödligheten i hjärtinfarkt minskat och det är fler strokepatienter som vårdas på strokeavdelning.

Förlossningsvården i länet klarar sig också bra i jämförelse med andra landsting, liksom diabetessjukvården. Dessutom är Gävleborg bra på läkemedelsbehandling, det är få äldre som har olämpliga mediciner.

Däremot klarar sig njursjukvården sämre, dödligheten i hjärtsvikt är relativt hög och självmordssiffrorna höga.

Det finns också skillnader mellan länets sjukhus. Exempelvis är dödligheten i stroke högre bland de som vårdats i Gävle jämfört med i Bollnäs.
– Skillnader av det slaget är inte acceptabla. Vi måste jobba hårdare för att alla invånare i Gävleborg ska ha samma förutsättningar till bästa möjliga vård, säger Svante Lönnbark.

Mer läsning

Annons