Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjung för ditt barn

/
  • Therese Roberts sjunger och läser ofta för sina döttrar Embla, två år, och Asta, åtta månader.
  • Asta Roberts, åtta veckor, sitter tryggt hos mamma Therese och lyssnar uppmärksamt på sången och musiken.
  • Hanna Krantz har tagit med sig sonen Liam, fyra år, och dottern Hilma, fem månader.
  • Småbarnspappan Roger Lilja har återvänt till Björsjökyrkan efter en tids uppehåll för att sjunga med sonen Loa, två år.
  • Barn och föräldrar samlas i Björsjökyrkan på måndagar och tisdagar för att umgås och sjunga tillsammans.
  • Embla Roberts, två år, har svårt att sitta still när hon sjunger tillsammans med mamma Therese och lillasyster Asta. Hanna Krantz har dottern Hilma, fem månader, i knäet.
  • Sveneric Dahl trummar eller spelar gitarr på samlingen
  • Helena Olofsdotter Borg sitter med dottern Mary-Jill, 13 månader, i knäet och sjunger.
  • Helena Olofsdotter Borg sitter med dottern Mary-Jill, 13 månader, i knäet och sjunger.

Rim, ramsor, sång och gunglekar på knäna ger barn en känsla av att bli sedda och uppmuntran till all fortsatt språkutveckling.
– Vi sjunger ofta hemma. Jag märker att barnen lär sig mycket, säger småbarnsföräldern Hanna Krantz.

Annons

Det är måndag förmiddag och Björsjökyrkan i Bomhus har öppet hus. Ett tiotal föräldrar med barn har kommit till samlingslokalen för att prata, fika och sjunga tillsammans.

Roger Lilja har tagit med sig sonen Loa som snart blir två år.

– Jag har gjort comeback kan man säga. Vi har varit här mycket förut och nu när det är sportlov passade jag på att komma tillbaka med minstingen. Det här är utmärkta tillfällen att träffa andra vuxna och låta barnen leka med andra barn. Jag har lärt känna nya vänner här och det har mina barn också.

Therese Roberts kommer i sällskap med dottern Embla, två och ett halvt år, och lilla Asta, åtta veckor.

– Det är tredje gången vi är här. Stämningen är lugn och avslappnad, trots att det är många barn. Jag lägger ned mycket tid på att läsa böcker och sjunga med barnen. De tycker om det och de lär sig snabbt.

Sveneric Dahl är pedagog i Bomhus församling och håller i samlingarna.

– Det är nyttigt för föräldrar att träffa andra föräldrar och prata av sig och dela med sig av vardagslivet, så att de inser att det inte bara är deras egna barn som kan vara jobbiga ibland. Barnen hittar varandra snabbt och har roligt tillsammans.

Varje vecka sjunger han med barnen och föräldrarna som kommer till Björsjökyrkans öppna träffar.

– Jag kör ungefär samma sånger varje gång för att barnen ska känna igen sig och kunna sjunga med. Musik är bra rent pedagogiskt; barnen lär sig ord, rörelser och koordination.

Och det spelar ingen större roll om du som förälder tycker att du sjunger förskräckligt, för ditt barn tycker att du har världens finaste sångröst.

– Men som vuxen kan man försöka sjunga i ett högt tonläge som passar barnen så att de får sjunga i sitt naturliga tonläge. Låt barnet ta ton och anpassa dig efter det.

När alla har fikat klart plockar Sveneric fram trummor och gitarr och börjar sjunga en välkomstsång där namnen på alla barnen sjungs. Barnen trallar med och en och annan knodd har svårt att sitta still när det svänger så förbaskat.

Helena Olofsdotter Borg sitter med dottern Mary-Jill Borg i knäet. Hon sjunger nära och gungar Mary-Jill i takt till musiken.

– Hon älskar att sjunga. Det blir en mysig stund, säger Helena.

Mer läsning

Annons