Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska betala tillbaka föräldrapenning på 169 000 kronor

Annons

En kvinna från Gävle återkrävs på 168 874 kronor i föräldrapenning. Kvinnan har två barn men har inte tagit hand om dem under den tid hon fått ersättning.

Den 37-åriga mamman, som fick ersättning i över ett år för ett av sina barn och för ytterligare en månad för det andra barnet ett år senare, måste nu betala tillbaka hela det belopp som hon tagit emot.

Barnen har varit placerade i jourhem de aktuella månaderna och försäkringskassan anser att kvinnan inte haft tillräckligt mycket kontakt med dem för att vara berättigad till pengarna. Försäkringskassan skriver i sitt beslut att mamman beräknas ha varit närvarande hos det ena barnet i 23 av de 305 dagar som barnet varit placerat. Men för att ha rätt till föräldrapenning måste föräldern ha en ”rumslig närhet” till barnet och vårda det under större delen av den tid som han eller hon tar emot ersättningen.

Kvinnan har tidigare kommit med synpunkter och invändningar mot beslutet och förklarat sin situation, men försäkringskassan står fast vid att pengarna ska betalas tillbaka.

Tidigare rapporter från försäkringskassan visar att fusk med föräldrapenningen är ovanligt. Bara 1,6 procent av de ersättningar som betalas ut är felaktiga, och då handlar det inte alltid om medvetet fusk.

Mer läsning

Annons