Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadeersättningen drogs in efter 12 år

Som tioåring var Gävlekvinnan med i en trafikolycka och fick en pisksnärtskada. Försäkringsbolaget Folksam har i tolv års tid har betalat ut ersättning. Men förra året beslöt bolaget att dra in ersättningen till den 27-åriga kvinnan som nu stämmer försäkringsbolaget.

Annons

Trafikolyckan inträffade 1992. Sedan dess drabbades den nu 27-åriga kvinnan av kraftiga besvär i form av nack- och huvudvärk, synrubbningar, smärtor och krampliknande tillstånd, yrsel och koncentrationssvårigheter. Folksam har tidigare bedömt att kvinnans skador motsvarar en 14 procent invaliditet och har betalat ut ersättning för kostnader, sveda och värk.

Under de första elva åren, tills dess att kvinnan var 22 år, fick hon sammanlagt 132 000 kronor. Under 2004 betalades ersättning för fyra månaders inkomstförlust, 31 840 kronor.

Folksam har fram tills förra året accepterat sambandet mellan trafikolyckan och kvinnans skador. Den rättsliga frågan handlar nu om Folksam har rätt att byta åsikt när det gäller sambandet.

– Jag hävdar alltså att de är bundna av det som ett avtal, säger, kvinnans advokat, Tord Krokström.

När det gäller trafikskadade personer är försäkringsbolagen skyldiga att rådfråga Trafikskadenämnden i vissa fall. Det gäller till exempel ersättning för förlorad arbetsinkomst när personens invaliditet är minst tio procent, vilket det är i det här fallet.

Att nämnden prövade ersättningen var alltså inte konstigt. Däremot är det, enligt advokaten, konstigt att nämnden plötsligt började ifrågasätta sambandet mellan olyckan och skadorna, något som Folksam inte har gjort.

– Det är otillständigt, felaktigt och skrämmande, säger Tord Krokström.

Trafikskadenämnden började titta på ärendet 2004. Först fyra år senare kom yttrandet där nämnden konstaterade att kvinnans skada kan ha andra orsaker.

Folksam har som policy att inte kommentera ärenden som är under rättslig prövning. Yvonne Sjögren, central trafikskadechef, berättar däremot att så länge en prövning pågår betalas ingen ersättning ut och hur Folksam ser på nämnden.

– Vi följer i princip alltid nämndens yttrande, säger hon.

Den rättsliga processen äger rum i Stockholms tingsrätt och bedöms ta minst ett år.

Annons