Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadorna ökar på Gävles fastigheter

/
  • Kostade mest. Den enskilt största skadekostnaden, 3,6 miljoner kronor, var för en a v de anlagda bränderna. Det var förrådsbyggnaden vid dagiset Gunghästen i Sätra som tre tonårspojkar tände eld på 19 februari.

23,7 miljoner kostade alla skador på kommunens egendom under förra året. Det är en ökning på 3 miljoner jämfört med året innan.
Totalt anmäldes 1 344 skador, men mörkertalet är troligtvis lika stort, enligt kommunens säkerhetschef Arne Andersson.

Annons

Kommunen har ett rapporteringssystem där alla olika sorters skador på kommunens fastigheter dokumenteras. Alla vaktmästare, förvaltare och andra personer med ansvar för lokaler rapporterar in skador till systemet.

– Det är ett av våra verktyg för att se vad som behöver göras och vilket förebyggande arbete vi ska prioritera, säger Arne Andersson, säkerhetschef på kommunen.

Skadorna kan vara till exempel vattenläckor, krossade fönster, inbrott, bränder och annan typ av skadegörelse.

De senaste fyra åren har antalet rapporterade skador ökat med 605 stycken, vilket motsvarar 80 procent. Förra året rapporterades sammanlagt 1 344 skador in i systemet.

Enligt Arne Andersson behöver inte ökningen betyda att det faktiska antalet skador har ökat.

– Det kan också vara en ökad anmälningsbenägenhet bland vaktmästare och andra, säger han.

Trots det räknar säkerhetsenheten med att mörkertalet, alltså skador som inte rapporteras in, är nästan lika många som de anmälda.

Det som utmärkte 2008 var de många bränderna i kommunens fastigheter. 31 av bränderna var anlagda och 12 uppstod genom någon typ av olyckshändelse.

Den enskilt största skadekostnaden, 3,6 miljoner, var för en av de anlagda bränderna. Det var förrådsbyggnaden vid dagiset Gunghästen i Sätra som tre tonårspojkar tände eld på 19 februari.

– Enskilda stora skador slår igenom ganska mycket i statistiken. Det tyder på att vi har ganska låga skadekostnader för övrigt, säger Arne Andersson.

Hans teori stöds av faktumet att 2006 blev ett dyrt år trots att antalet rapporterade skador var få.

Då uppstod stora miljonskador på bland annat Johannes värmeverk och Kastets skola.

Bland andra dyra skador 2008 märks en trapphusbrand i Andersberg, en översvämning i källaren på Fridhemsskolan och en anlagd brand på Vegagatan.

Alla de skadorna kostade dock under en miljon kronor att reparera.

Under 2009 har redan en stor skada uppstått inom kommunen. Det var branden i radhuslängan på Blåbärsvägen 2 januari. Där ligger kostnaden hittills på 8,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons