Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa pass i god tid

/
  • Sofie Westring lämnar fingeravtryck på polisstationen för att få ett nytt pass.

Köerna är just nu långa hos polisens passavdelning i Gävle. Ansvariga enhetschefen Ann-Berit Huhtala uppmanar till framförhållning när nya pass ska beställas inför utlandsresan.

Annons

Från och med den här veckan är det obligatoriskt att lämna fingeravtryck när man ansöker om nytt pass. Det en bidragande orsak till att hanteringen fördröjs, men långt i från den enda. Främst beror trycket givetvis på de många semesterfirarna som ska iväg i stort sett samtidigt.

– Den dåliga försommaren har nog gjort att många har bokat utlandsresor. Sen ska ju vår egen personal ha semester också. Vi har fått förstärka med receptionister från Hofors och Sandviken för att få det här att fungera, säger Ann-Berit Huhtala.

Hon passar på att ge några goda råd till alla som ska beställa nytt pass.

– Kom i god tid, ha tålamod. Det tar 5-7 arbetsdagar innan man får passet. Många har kommit 2-3 dagar innan de ska resa och fått ta ett provisoriskt pass som bara kan utfärdas på Arlanda. Det blir dyrare och går bara att använda en gång. Har man med sig småbarn kan det vara bra att gå ut en stund efter att tagit kölapp. Ska man inte resa förrän i höst uppmanar jag att man väntar ett tag med att komma hit.

Annons