Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska testar nytt byggsätt i Gävle

/
  • TRYGG ARBETSPLATS. Tomas Moström visar upp bygget på Gävle strand. Skanskas nya koncept Xchange ska i framtiden förkorta byggtiden och ge tryggare arbetsplatser med färre tunga lyft.
  • SNART KLART. Den första december inleds inflyttningen av de nya bostäderna i Skanska första Xchange-byggda hus i Sverige.
  • SPIKAR. Tommy Johansson fäster gipsskivor runt de redan färdiga badrummen som satts på plats. Badrummen anländer färdiga i kubformade paket som sedan kläs in i gipsskivor.

Fem byggarbetare i stället för 15 har Skanska använt sig av vid byggandet av sina 24 nya bostadsrätter på Gävle Strand. Detta tack vare det nordiska samarbetet Xchange.

– Vi har samlat erfarenheter från Sverige, Finland och Norge och sett över vilka byggsätt som är de bästa och valt ut dem, förklarar Tomas Moström, regional samordnare för Skanska.

Annons

Vid Skanskas bygge på Alderholmen jobbar fyra av företagets byggarbetare och en lärling, normalt sett är man 15 stycken på ett bygge. Ändå kommer de nya sexvåningshusen att bli klara i god tid. Anledningen kallas Xchange, ett nytt namn på gamla byggidéer.

Första i Sverige

Byggnationen i Gävle är den första i Sverige som använder sig av konceptet som i framtiden ska användas när Skanska bygger egna projekt. Det går ut på att man tar fram olika standardiserade hus och sedan bygger enligt samma mönster överallt.

– Vi bygger exempelvis inte runda hus utan håller oss inom vissa ramar, säger Tomas Moström.

Färdiga paket

Flera av delarna i husen, till exempel badrummen, kommer sen färdiga i paket som bara behöver placeras på rätt ställe i stommen. En utveckling av gammal teknik som nu innebär att man inte behöver byggställningar, vilket i sin tur ger säkrare arbetsplatser.

– Man flyttar helt enkelt produktion från ute på byggplatsen till inne i fabrik, konstaterar Tomas Moström.

Tidsbesparin

Tidsbesparing är en av anledningarna till att man tagit fram det nya konceptet.

Just bygget på Gävle Strand som är något av ett pilotprojekt kommer dock inte gå fortare, men förhoppningar finns inför framtiden.

– Det kommer att spara cirka 20 procent tidsmässigt i framtiden, säger Tomas Moström.

Kostnaderna minskas

Kostnaderna ska minskas i och med att man bygger på samma sätt om och om igen vilket gör att man kan förfina teknik och tillvägagångssätt.

Att man vid sina egna byggen nu klarar sig med en tredjedel av normal byggarbetskraft ska dock inte innebära några personalnedskärningar.

– Nej, så är inte tanken, man slipper bara de tunga och väderkänsliga arbetena, säger Tomas Moström.

– Sen bygger vi inte på det här sättet förutom när vi bygger i egen regi och det gör vi inte så ofta utan vi bygger oftast för en kund.

1 december ska de 24 nya bostadsrätterna stå klara.

Mer läsning

Annons