Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp JO-kritik mot bortslarvad polisutredning

Gävlepolisen fick ett JO-påpekande för en bortslarvad polisutredning.
Men det hjälpte inte. Man glömde bort utredningen en gång till. Efter en andra JO-anmälan kommer det nu mycket skarp kritik mot Gävlepolisen.
– Att ett ärende ligger obearbetat och bortglömt under så lång tid är helt oacceptabelt, skriver JO.

Annons

En kvinna polisanmälde ett olaga hot i oktober 2009.

I januari 2010 beslutade en inspektör att lägga ned utredningen med motiveringen att brott inte kunde styrkas. Kvinnan begärde överprövning av beslutet och en åklagare beslutade i mars att polisen skulle återuppta utredningen.

Inget hände

I juli hade ändå inget hänt och då gjorde kvinnan sin första JO-anmälan. JO inledde ingen utredning men skrev i sitt beslut i augusti att han förutsatte att polisen snarast skulle börja utreda anmälan.

Nekar

Men ännu i februari i år hade inget hänt. Varför verkar omöjligt att reda ut. JO finner det anmärkningsvärt, särskilt med tanke på det uttalande JO redan gjort.

I polisens register ser det ut som om samme inspektör i december lade ned utredningen på nytt. Men han nekar till det. Någon annan måste ha registrerat beslutet i hans namn, hävdar han.

Kommissarien som är hans chef kan inte förklara hur det hänger ihop, men lovade för tre veckor sedan JO att omedelbart starta en utredning.

Glömdes bort

För sin egen del medger kommissarien att han lade ärendet på hög i april 2010, med avsikten att lägga ut det på en utredare efter sommaren. Men det glömde han bort.

Mer läsning

Annons