Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt bevakning under festivalen

Det blir skärpt bevakning både från Kustbevakningen och polisen i Gävle från och med idag. Orsaken är Gävle Marinfestival.
– Man kan förvänta sig en och annan överförfriskad person, säger närpolischefen Glenn Hillman.

Annons

Kustbevakningens uppgift är att kontrollera att folk håller sig till reglerna som finns inom sjöfarten. I Gävle är fyra personer i tjänst, och kan kalla in ytterligare tre personer med snabbgående båt från Öregrund.

– Vi kan nästan dubblera bemanningen beroende på intensiteten i båttrafik. Vi har lite svårt att bedöma arrangemanget, och det har väl arrangörerna också, säger Tony Holmberg, stationschef hos Kustbevakningen i Gävle.

Kustbevakningen kan till exempel ingripa vid misstänkt sjöfylleri. De får inte göra rutinmässiga blåstester, men om en synbart berusad person får för sig att köra båt kan de ingripa och begära att han eller hon gör ett utandningsprov, som i händelse av åtal kan användas som bevis.

Närpolischefen Glenn Hillman vill inte uppge hur många poliser som avsätts till att bevaka ordningen på Gävle Marinfestival, men säger att det rör sig om samma antal som på Sommaryran i Sätra den gångna helgen.

– Vi har full kontroll men vet inte vad vi kan förvänta oss för arrangemang. Det förväntas en viss publiktillströmning så därför fodras polisnärvaro, men jag har lagt mig på normalgraden där jag tycker att det fungerar med vår bemanning, säger Glenn Hillman.

I enlighet med ordningslagen är det arrangören som står för den extra arbetsinsats som krävs av polisen för att upprätthålla ordning. Notan till Gävle Marinfestival går på 29 600 kronor.

– Det som är ett aber är närheten till strömt vatten, men det har arrangören tänkt på och samarbetar med Kustbevakningen, men oaktat det kan folk drutta i, säger han.

Kustbevakningen deltar som utställare under festivalen och ligger vid kajen på Alderholmen med sitt övervakningsfartyg KBV 289 och välkomnar besökare ombord.

Mer läsning

Annons