Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för barnsex

Tre gånger hade mannen i 40-årsåldern fullbordade samlag med en 14-årig flicka. Nu skärper hovrätten Gävlebons straff till ett år och två månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn.

Annons

Mannen var god vän med den då 14-åriga flickans familj. Förra sommaren inledde de en relation, till en början vänskaplig med sms-meddelanden och chatt på internet. Men sedan blev de mer intima. Mannen har erkänt att han haft tre fullbordade samlag med flickan men menat att det skett frivilligt och att båda varit med på det.

Vågade inte säga nej

Flickan uppgav i förhör att hon inte velat ha sex med mannen men att hon inte vågat säga nej. Gävle tingsrätt menade i sin dom att det inte förekommit något tvång eller våld. Därför kunde inte brottet ses som våldtäkt mot barn. Mannen dömdes till åtta månaders fängelse och till att betala 25 000 kronor i skadestånd till flickan.

Men hovrätten skärpte i går straffet för mannen som döms till ett år och två månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Hovrätten anser att den stora åldersskillnaden, att mannen känt till att hon varit under 15 år och dessutom nära vän till hennes familj och därmed någon hon känt tillit till, motiverar ett strängare straff. Marie Sahlin

Mer läsning

Annons