Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för god man

Hovrätten skärper straffet mot den gode man som gjort sig skyldig till grova förskingringar mot fem gamla och funktionshindrade personer i Gävle. Hon får fängelse i ett år och sex månader, vilket är nästan dubbelt så mycket som tingsrätten dömde ut.

Annons

Den 52-åriga kvinnan hade förtroendeuppdraget att som god man ansvara för en rad äldre och sjuka människors ekonomi, de flesta av dem boende i kommunens äldreboenden.

Enligt åtalet och domen har hon under åren 2001 till 2004 systematiskt missbrukat sin förtroendeställning på ett mycket allvarligt sätt. Hon har bland annat förfalskat kvitton. Hon använde sig av metoder som gjorde brottsligheten svårupptäckt, och utnyttjade det faktum att överförmyndarnämndens möjlighet till kontroll var begränsade.

Representanter för överförmyndarnämnden har berättat att man bara kontrollerade om gode mannens redovisade kvitton stämde med räkenskaperna. Om de saker som har köpts har gått till den gamla har man inte undersökt.

Kvinnan avslöjades när en annan person övertog ansvaret för de personer hon varit god man för. Det visade sig bland annat att 52-åringen köpt kvinnokläder åt en man, skor i fel storlek, och buskar från en handelsträdgård till en person som bor på ett äldreboende. I något fall skapades misstankarna också av ett en äldre, sjuk persons levnadsomkostnader var orimligt höga.

Hovrättens skärper domen trots att man frikänner kvinnan på en av de sex åtalspunkterna.

Från början misstänktes kvinnan ha lurat till sig värden motsvarande 800 000 kronor. I domen kommer hovrätten fram till att det är bevisat att det handlar om 300 000 kronor.

52-åringen har hela tiden medgivit att hon kan ha slarvat med redovisningen i vissa fall, men har hela tiden nekat till brott. Många av de kvitton hon redovisat har kommit från personalen i kommunens äldreboenden som också har gjort inköp för huvudmännens räkning, har hon sagt.

Mer läsning

Annons