Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatepunkaren som blev kroppsbyggare

/

Första gången jag intervjuade Kennet Nordkvist var 1984 tillsammans med mamma Margareta.

Kennet – som kallades Zune – var 18, sångare och låtskrivare i skatepunkbandet Slam och skulle bli reklamtecknare och dekoratör, och Margareta drev Medins Mode på Södra Kungsgatan.

Annons


Som baby fick Kennet följa med till butiken. När mamma sålde flärd låg Kennet och sov på en madrass i ateljén – samma lokal han startade The Zone shop i för 22 år sedan.

Bilden på mor och son promenerandes mot kameran med rådhuset i fonden har vi båda ett starkt minne av. Margareta bar hatt, var blond, vitklädd och leende. Kennet hade svart snagg och spret, svarta kläder och allvarsam blick.
En kontrast jag tilltalats av, och en image Kennet hade vårdat sedan grundskolan.
 – Jag ville hellre vara mig själv än en i mängden och var starkare än dom som retade mig, kommenterar Kennet 18-åringen på bilden.
– Självkänslan har jag aldrig haft problem med. Jag ser kanske galen ut, men försöker alltid vara en av the good guys.

I dag är Kennet rakad, har 95 muskulösa kilon fördelade på sina 170 centimeter.
Förutom en good guy är Kennet seriefiguren i filmen Zone Capone, en historia utan slut med samma namn på hemsidan och som han ständigt förnyar.
– Jag är egentligen två seriefigurer, säger han lika oväntat som allvarligt.
– Zone som representerar min lekfulla sida – och en privat som få känner till.
Som Zone har han på tio år fått mer än 108 miljoner träffar från hela världen.
Som pappa, sambo, son och vän lever han mer anonymt, och ska under året förhoppningsvis dra sig tillbaka än mer.
– Jag miste två av mina bästa vänner i olyckor för några år sedan och har nyligen avslutat en tvist om mitt barn. Nu vill jag bort från allt drama, ha lugn och ro, och köpa ett hus utanför stan med min kärlek Johanna.
 
Vi sitter i butiken och pratar, dricker latte från Bodins bageri, minns tillbaka och blickar framåt.
– Jag har nyligen insett att jag med tiden fått en rätt unik kunskap om kroppsbyggnad som jag nog är skyldig att dela med mig av, säger Kennet och berättar att han i vår ska börja arbeta med personlig träning.
– Jag ska ha två teman. Ett där jag handleder, ett där man får träna med Zone.
Vilket betyder att alla som följer Zone Capone på nätet snart kan träna live med honom.
Annat som påverkat Kennets beslut är, som han menar, vilseledande träningsprogram i tv.
– Det är folk som jag, som tröttnat på hype och bullshit jag vill handleda. Jag är trött på tv:s alla så kallade experter och träningsprogram – med kettlebells och maggördlar – som inte håller, och som okunniga får betala dyrt för.

Kennet har ytterligare en idé, att starta en ny egen klädkollektion. Den första lanserade han 1995, men hade inte tid att fullfölja den.
– Den nya har jag än så länge bara skisser på, fast en hel del av dem är klockrena image-idéer.
Så drömmar han om mer ledighet med dottern Trude, och en resa till USA.
Senast Kennet var i USA var 1986. Slam gjorde en tio veckors sommarturné med 30 spelningar, på bland annat på Fender´s Ballroom i Los Angeles, och ett skivsläpp.
I USA släppte han också bodybuildingkulturen in på sitt bara skinn.
– Jag inspirerades av några synnerligen välväxta snubbar som slängde av folk från scenen när vi spelade på Fender´s Ballroom och bestämde mig för att börja bygga när vi kom hem. Gissa om mina polare asgarvade.

Inför USA-turnén var Kennet nerbränd av dålig mat och elva timmars skateboard per dygn och vägde 56 kilo. Året efter rakade han av sig dreadlocksen och köpte sitt första träningskort.
Åtta år senare vägde han – genom proteintillskott, att äta mat var tredje timme, träning och disciplin – nästan det dubbla 104 kilo.
Åtta år senare började han tävla i bodybuilding. Som bäst har han kommit tvåa i SM i 80-kilosklassen. Senaste han tävlade var som veteran i SM 2007 i Västerås och placerade sig fyra. 
– Jag tagit min fysik så långt jag vill utan att riskera min hälsa, har ett normalt fettlager på kroppen och väger 95 kilo, säger Kennet och för in samtalet på orena kosttillskott.

Det var i bland andra den amerikanska serietidningen X-Men som Kennet som barn fann sina rötter. En plats som fortfarande symboliserar hans – och Zone Capones – ursprung.
Ännu ett hemland är hans andlighet.
– Jag går i kyrkan, tror på Gud, på karmas lag om orsak och verkan, och på boken The Secrets budskap om att gott alstrar gott, och har upplevt sånt de flesta bortförklarar framför att ta till sig.
Och själen, hur långt har han tagit den?
– Jag tänker body a-n-d soul, och ser min kropp som en manifestation, där min själ bor.  
En boplats han vårdar genom att skola sin själ och kontrollera sin kropp 
– Det meditativa i träningen ger balans, ser till att jag får med mig själen i allt jag gör, och att jag har fötterna på jorden. Utan träningen skulle jag nog flyga iväg, skrattar han.
Trots att Kennet tills vidare lagt tävlandet på hyllan har han sagt ja till ett par professionella fototagningar i vår.
– Oavsett om det handlar om foto – en softare del av bodybuildingen – eller tävlande ser jag min kropp som ett konstverk jag driver till perfektion. Fotoexponeringar gör att jag dessutom håller kvar mitt namn i branschen.
– Men mitt inre är fortfarande det viktigaste.

Mer läsning

Annons