Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för Gävlestiftelse

/
  • Fick 100 000 kronor. Stiftelsen Adolf Grapes Minne delade inför 2012 ut 3,8 miljoner kronor till humanitära organisationer, bland annat tv-aktuella Gränssprängarna fick ta emot 100 000 kronor.

Stiftelsen Adolf Grapes Minne i Gävle har åkt på en skattesmäll.

Skatteverket vill ha in 5 miljoner kronor.

– Vi kommer givetvis att överklaga det här till högsta instans om det behövs. Det bästa vore om det kom en lagändring där stiftelser jämställs med ideella föreningar, säger stiftelsens ordförande Tomas Attorps.

Annons

Inför 2012 delade Stiftelsen Adolf Grapes Minne ut 3,8 miljoner kronor till 38 humanitära organisationer. Bland mottagarna fanns RIA, Röda Korset och kvinnojouren Blåklockan. Tv-aktuella fotbollslaget Gränssprängarna tillhörde också förmånstagarna och fick ta emot 100 000 kronor.

Stiftelsen är ekonomiskt stark och har tidigare inte behövt betala någon skatt. Men nu har Skatteverket skärpt tonen.

Lagstiftningen på området är ålderdomlig och svårtolkad för stiftelsernas del. I brist på vägledning har många domstolar lutat sig mot ett rättsfall från 1981 där begreppet ”behövande” inskränks till att omfatta en enskild individ i behov av konkret ekonomisk hjälp.

Det är denna bedömning som nu även Skatteverket hänvisar till när det gäller Adolf Grapes Minne.

Tomas Attorps tycker att det är bedrövligt och menar att tolkningen är alltför snäv. Han pekar på att behovet av hjälp kan se ut på många sätt och att exempelvis Gränssprängarna fått pengarna för resa och uppehälle i samband med fotbollscuper.

Regeringen tillsatte visserligen för några år sedan en utredning för att få en modernare lagstiftning, men den har ännu inte lett till någon lagändring.

Tomas Attorps efterlyser en snabbare handläggning.

– Vi vill att stiftelser ska jämställas med ideella föreningar och bli skattebefriade om de skänker pengar till allmännyttiga ändamål, säger han.

I väntan på detta planerar stiftelsen att överklaga Skatteverkets beslut.

– Kanske måste vi gå så långt vi kan, till Högsta förvaltningsdomstolen. Men det är inte alls säkert att vi når någon framgång, säger han.

Konsekvenserna av beskattningen är att det finns mindre pengar i kassakistan att dela ut. Däremot hotas inte stiftelsens existens.

Mer läsning

Annons