Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket tiger om sina kontroller

Över 200 knallar slår upp sina försäljningsstånd under Cityfesten. Skatteverket vill inte berätta om det blir någon kontroll av deras kassahantering. Men däremot kommer maten och bullret kollas dagligen av kommunens miljöinspektörer.

Annons


– Jag kan givetvis inte garantera något, men ingen ska behöva vara orolig för att bli matförgiftad. Det ska vara lustfyllt att gå på Cityfesten, säger Ann-Sofi Dahlqvist, miljöchef, Gävle kommun.
Fyra inspektörer per dag
För den som gillar härlig snabbmat brukar festivaler vara ett välkomnat gastronomiskt inslag.
Under Cityfesten kommer det säljas alltifrån traditionell kebab och hamburgare till wokad älg och strömmingsburgare på 30 olika ställen. Men att servera mat under den förrädiska rötmånaden är inte alltid det lättaste.
– Mat som upphettas måste varmhållas på ett riktigt sätt. Man kan inte bara ha maten stående på en lastpall. Dessutom är det viktigt att alla kök har tillgång till en handtvätt.
Fyra miljöinspektörer kommer att vara ute på festivalområdet varje dag för att se över mathanteringen. Dessutom kommer en inspektör kontrollera bullernivån från alla musikanläggningar.
– Det är vanligt att musiken från restauranger och scenerna är alldeles för hög. Då ber vi ansvariga att skruva ned och gör dem inte det kan vi bötfälla vederbörande.
Det kostar mellan 2 000 och 20 000 kronor att köpa en försäljningsplats under Cityfesten. För att få tillståndet lämnas f-skattesedeln och organisationsnumret över till arrangörerna. Men det finns ändå stora möjligheter för knallarna att gömma undan skattepengar.
– När det är mycket kontanter i omlopp så ökar också risken för skattefusk. Vi brukar genomföra kontroller under Cityfesten, men inte varje år. Jag kan inte berätta om det kommer att göras i år, säger Lars Östlund, skatteinformatör, skatteverket.

Mer läsning

Annons