Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenbeslut vid Furuviks försäljning

Kommunfullmäktige skulle aldrig ha dragits in i affären med Furuviksparkens försäljning sommaren 2010. Beslutet om att skriva av parkens gamla skuld på 6,5 miljoner var därmed ett skenbeslut, enligt en jurist som har granskat ärendet.

Annons

Gävle Stadshus har gett en affärsjurist i uppdrag att utreda hur kommunen ska göra för att leva upp till förvaltningsrättens dom om brott mot kommunallagen från september förra året. Enligt domen gynnade kommunen ett enskilt privat företag när man skrev av en gammal skuld på 6,5 miljoner kronor i samband med att Parks & Resorts köpte Furuviksparken. Enligt domstolen ska kommunen alltså kräva tillbaka skulden.

Skulden var utformad som ett villkorat aktieägartillskott som gjordes om till ett ovillkorat i samband med affären. I gengäld ordnade kommunen ett investeringsåtagande i parken från P&R.

Eftersom det var Gävle Stadshus AB:s (GSAB) fordran togs beslutet att skriva av skulden först av bolagets styrelse. Kommunens revisorer ansåg dock att beslutet borde fattas av kommunfullmäktige och därför tog kommunalråd Carina Blank (S) ärendet dit.

Den oberoende juristen konstaterar dock att kommunfullmäktige, enligt aktiebolagslagen, inte kunde ändra GSAB:s beslut efter att det var fattat. Fullmäktiges beslut att skriva av skulden, som förvaltningsrätten anser var olagligt, var alltså ett skenbeslut.

– Mitt misstag var att ta ärendet till kommunfullmäktige. Jag skulle ha struntat i revisorernas anmodan, säger Carina Blank.

Juristen bedömer också att värdet på det villkorade aktieägartillskottet var i det närmaste noll, bland annat eftersom det skrevs ned till 0 kronor redan i Gävle Stadshus årsredovisning 2004.

Vad betyder det här för hur ni ska hantera förvaltningsrättens dom?

– Vi kan vara säkra på att det inte ska betalas några pengar åt något håll. Vi ska självklart rapportera tillbaka till kommunfullmäktige hur vi hanterar domen, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons