Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsstyrelsen vill skjuta mer älg – inte jägarförundet

Det finns stora betesskador av älg på den unga tallskogen i östra Gästrikland. Det visar en inventering av Skogsstyrelsen som därför råder jägare att skjuta mer älg.


Men Jägarförbundet är kritiskt och menar att älgstammen blir för liten.

Annons

Skogsstyrelsen har inventerat betesskador av älg på den unga tallskogen i Gästrikland under 2007 och 2008. Resultatet visar att det i älgförvaltningsområdena Södra Gästrikland, Gruvberget och Oslättfors finns mer betesskadad ung tallskog än vad skogsbolag, markägare och övriga intressenter har kommit överens om är rimligt. Nivåerna varierar mellan 2,4–5,2 procent färska betesskador medan Skogsstyrelsen framhåller två procent som en nivå för uthållig produktion av skog.

– Det är framför allt mot kusten det har varit ett problemområde och där ser vi gärna att avskjutningen av älg ökar, säger Magnus Pettersson på Skogsstyrelsen region Mitt.

Jägarförbundet skriver på sin hemsida att älgstammen fortfarande är svag på sina håll i södra Sverige och många jägare minskar därför avskjutningen på frivillig väg.

Enligt jaktvårdskonsulent Fredrik Engström har det gjorts en flyginventering av älgar i Lumsheden som enligt Skogsstyrelsen har en acceptabel nivå av betesskador på ung tallskog. Flyginventeringen kom fram till att där fanns tre älgar per 1 000 hektar, vilket anses vara väldigt få.

– Det är ingen attraktiv nivå på älgstammen. Om man drar det till sin spets vill skogsbruket ha en nivå som gör att det inte blir en attraktiv jakt, säger Fredrik Engström.

Mer läsning

Annons