Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan tvingas flytta

/
  • Får flytta. Yrkesgymnasiets nuvarande lokaler på Alderholmen ligger bara några meter utanför Gevalias industriområde. Kommunen bedömer att lokalerna inte är lämpliga och skolan måste därför flytta.

Yrkesgymnasiet, som öppnade på Alderholmen i höstas, får inte vara kvar i sina lokaler. Kommunen beviljade inte det tillfälliga bygglovet.

– De får helt enkelt avveckla verksamheten och hitta nya lokaler, säger Jörgen Edsvik (S), ordförande för byggnads- och miljönämnden.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan att Gävles nyaste gymnasieskola, Yrkesgymnasiet, föreslogs få avslag på sina ansökningar om tillfälligt bygglov för lokalerna på Alderholmen.

Byggnadernas ursprungliga ändamål är kontor och förråd och de ligger cirka 50 meter från Gevaliafabriken.

Efter långa diskussioner i byggnads- och miljönämnden beslutade politikerna enligt tjänstemännens förslag. Nämnden var inte helt enig men det var ingen politiker som reserverade sig mot beslutet eller kom med något motförslag.

– Platsen är olämplig för skolverksamhet. Hela Gevalias kaffeinlastning med lastbilar ligger granne med skolan och bullernivåerna från fabriken är för höga. Gevalia ser ett hot mot sin egen existens i området om vi skulle bevilja det här tillfälliga bygglovet, säger Jörgen Edsvik.

Men de hävdar att de har fått ett muntligt löfte om bygglov?

– Varken jag eller någon annan på kommunen har gett några muntliga löften, säger Jörgen Edsvik.

Kommunen inleder nu ett tillsynsärende där man uppmanar Yrkesgymnasiet att avveckla verksamheten på Alderholmen. Det kan dock ta några månader och skolan får sannolikt vara kvar hela vårterminen.

Christine Rosencrantz, informationschef på friskoleföretaget Thorengruppen som driver Yrkesgymnasiet, lovar att de nuvarande eleverna och de nya som antas till nästa läsår ska ha skollokaler att gå till.

Företaget för diskussioner med ett antal fastighetsägare i Gävle.

Hon säger att skolan på grund av sin inriktning gärna har lokaler i ”lättare industriområden”.

– Vi har inte bedömt bullret som något problem, vi har ganska bullrig verksamhet själva och eleverna har hörselskydd på sig. Vi planerar våra lokaler så att vanliga lektioner är i de minst bullriga delarna, säger Christine Rosencrantz.

Mer läsning

Annons