Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans dag – då Gävle utmanar friskolorna

/
 • SPELADE SAX. Tolvåriga Oskar Wåhlander har på ett och ett halvt år lärt sig att spela saxofon riktigt bra. Två gånger i veckan tränar han med Patrik Engebert, musiklärare på Kulturskolan i Gävle. I går visade Oskar ett smakprov på vad han har lärt sig.
 • GITARRIST OCH TRUMMIS. Pontus Jansson och Andreas Persson i klass                  9A på Lillhagsskolan gjorde reklam för sin skola i Bomhus. ”Vi har bra lärare och trevliga elever. Det bästa är att man får hålla på mycket               med musik”, säger Pontus Jansson som spelar gitarr i bandet A Natural Mind.
 • Pr-par. Rektor Jonas Ölander och förskolläraren Ann-Louise Lif marknadsförde skolan de jobbar på, Lilla Sätraskolan. ”Vi är en mångkulturell skola med många nyanlända elever. Vi satsar på att vara en bra och trygg skola med språkutveckling.”
 • Strömsbromodell. Föräldrarådet vid Strömsbro skola var där för att presentera en modell för föräldrakommunikation som de själva har tagit fram. Stefan Lindberg berättade för Åsa Hedblom från Källmursskolan, som lyssnade intresserat.

I går eftermiddag var det Skolans dag i Läkerol Arena. De kommunala grundskolorna fyllde foajén med utställningsmontrar.


Över 1 700 besökare kom för att se vad de kommunala skolorna har att erbjuda.

Annons

De kommunala skolorna har varit dåliga på att marknadsföra sig i konkurrensen mot friskolorna. Därför började Gävle kommun förra året med att arrangera Skolans dag, en dag då alla kommunala skolor ges tillfälle att visa upp sig.

– Vi marknadsför bara våra egna skolor. Vi vill gärna visa upp de spår och pedagogiska idéer vi har som sträcker sig från förskolan, upp till årskurs nio, säger Carola Helenius Nilsson, chef för skolförvaltnigen i Gävle.

Ett 30-tal skolmontrar fanns på plats.

– Det fanns tidigare en tanke om att vi också skulle profilera oss men vi har kommit fram till att det bästa vi kan erbjuda är en bra och trygg skola. Lilla Sätra är en mångkulturell skola och vi arbetar mycket med språkutveckling, modersmål och integrationsfrågor, säger Jonas Ölander, rektor på Lilla Sätraskolan.

BIG, Elevstödet och särskolan var också representerade på mässan. Vid Kulturskolans monter fick besökarna pröva att spela på oljefat, trummor och saxofon.

Föräldrarådet vid Strömsbro skola var där för att presentera en modell för föräldrakommunikation som de själva har tagit fram.

– Syftet är att lära känna varandra bättre. Dyker det upp några problem i klassen ska föräldrarna diskutera frågan i små grupper vid nästa föräldramöte, säger Stefan Lindberg.

Genom att diskutera aktuella frågor som rör barnen får föräldrarna bättre koll på vad som händer i skolan och kan tillsammans hitta lösningar om det uppstår problem. Många andra skolor kom för att titta närmare på modellen.

Carola Helenius Nilsson, chef för skolförvaltningen, var nöjd med hela arrangemanget.

– Vi hade fler besökare än i fjol. Lärare, föräldrar och elever gjorde en fantastisk insats. Jag är otroligt nöjd.

Årets skoldag ska utvärderas men Carola Helenius Nilsson tror att det blir en fortsättning.

– Någon typ av evenemang kommer vi att ordna varje år men i vilken form är ännu inte bestämt.

– Skolorna själva bjuder in till öppet hus. På Kantorn håller vi just nu på med en stor omorganisation, vi minskar personal och vi ska rekrytera en marknadsföringsstrateg som ska hjälpa oss att utveckla kommunikationen med elever och föräldrar. Någon som kan ge oss en tydlig varudeklaration.

Annons