Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen gör ingenting åt förskolerymningarna

Skolinspektionen ser allvarligt på att två barn lyckades rymma från förskolor i Gävle i vintras. Men de gör ingenting vidare åt saken, utan bedömer att Gävle kommun har gjort tillräckligt.

Annons

Det var i januari som en tvååring gick hem från förskolan Smultronstället. Personalen var omedveten om försvinnandet tills en förälder en halvtimme senare ringde och berättade att barnet dykt upp hemma. Den nystartade förskolan hade inga staket, bara snövallar, och personalen lyckades inte hålla tillräckligt god uppsikt över barnen när de var ute.

I februari inträffade en liknande sak på förskolan Nordangården. En fyraåring tog utan att någon märkte det på sig kläder och korsade flera gator på sin väg hem. Ytterdörren hade en säkerhetskedja, men någon förälder hade glömt att sätta på den.

Både händelserna har utretts av Skolinspektionen. Skolinspektionen skriver nu i ett beslut att de ser allvarligt på att barn kunnat lämna förskolorna på det sättet och att ingen har reagerat trots att barn saknats. Men de avslutar ändå ärendet utan att göra något mer. Inspektörerna anser nämligen att Gävle kommun har tagit tillräckligt allvarligt på det inträffade och förbättrat säkerheten på olika vis.

Mer läsning

Annons