Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skolresultaten måste bli bättre”

Det kan bli skolnedläggningar, sammanslagningar och helt nya sätt att fördela pengar mellan Gävles skolor. Politikerna är eniga om att saker måste göras.

– Skolresultaten måste bli bättre, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Annons

Gävle hör till de 50 mest segregerade skolkommunerna. Elever med utländsk och helsvensk bakgrund går i stor utsträckning på olika skolor.

Skolresultaten är inte heller de bästa. Bland niorna är det visserligen relativt många som klarar gymnasiebehörigheten. Men jämförelsevis få har betyg i alla ämnen och de genomsnittliga meritvärdena är låga. Är kraven för låga och får eleverna för dålig stimulans? Det anser Skolinspektionen efter besök på ett antal skolor i Gävle.

I onsdags hade politikerna i Gävles barn- och ungdomsnämnd arbetsmöte med temat ”Likvärdig skola med hög kvalitet – utmaningar för framtiden”.

– Hundra procent av oss i nämnden delar bilden att vi inte kan fortsätta som vi har gjort när vi vet att det inte har varit helt framgångsrikt. Det måste ske förändringar, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i nämnden.

Som exempel säger hon att Gävle i jämförelse med andra kommuner ger ganska mycket extra pengar till skolor där många elever har föräldrar som tar emot socialbidrag eller har låg utbildningsnivå, faktorer som tidigare forskning pekat ut som betydande för skolresultaten.

– Vi viktar och viktar men det får inte ett förväntat resultat hos eleverna. Då måste vi tänka om, säger Åsa

Utifrån onsdagens diskussioner ska en politisk avsiktsförklaring nu skrivas ned, ett dokument som alla partier i barn- och ungdomsnämnden kan ställa sig bakom. Nästa steg är att öka medvetenheten hos allmänheten och på skolorna om vad politikerna vill och varför. Därefter ska konkreta förslag tas fram. Betydande förändringar i Gävles skolorganisation är förmodligen att vänta. Men hur återstår att se.

Mer läsning

Annons