Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skor går bättre trots sämre tider

/
  • anpassNingsbara. ”Vi måste vara anpassningsbara”, säger Stefan Ullberg, delägare i Berglövs Skor, om skoförsäljningen i lågkonjunkturen. Praktikanten Sofie Pettersson i förgrunden.

Skor och kläder säljer bättre trots sämre tider.
– Under den senaste månaden har vi haft en positiv utveckling. Vi säljer mer än i fjol, säger Stefan Ullström som driver Berglövs Skor i Flanörgallerian i Gävle.

Annons

I april ökade försäljningen av kläder och skor med 2,5 respektive 4,8 procent jämfört med samma månad i fjol, visar den senaste statistiken från Svensk Handel.

Mikael Sandström, ordförande i Svensk Handels grupp för modebranschen, pekar på det vackra vädret som en av orsakerna till uppgången i april.

Sänkta räntor och skatter har gett konsumenterna mer att handla för samtidigt som det ändrade skomodet med tygskor och romerska sandaler slagit igenom.

– I maj blir det nog svårt att nå upp till fjolårets resultat eftersom maj i fjol var en väldigt stark försäljningsmånad, säger Mikael Sandström som tror att sko- och klädhandeln klarar ungefär samma försäljningssiffror som i fjol under resten av året.

Stefan Ullberg på Berglövs Skor är optimistisk. Han är nöjd med den nyrenoverade gallerian.

Fram till i höstas led butikerna av det utdragna ombyggnadsarbetet. Skobutiken fick lov att flytta flera gånger och kunder försvann.

– Matchen börjar nu, säger han.

Han tror att det nygamla Flanör lockar nya kundgrupper och att butiken måste satsa på både lågpris och dyrare skor. Han är samtidigt osäker på hur lågkonjunkturen påverkar.

– Vi måste vara anpassningsbara, säger Stefan Ullström som nyligen gick över från Din Sko-kedjan till butiken som hans hustrus far startade för snart 40 år sedan.

Han ser det som en fördel att Berglövs står fri från de stora kedjorna. Det ökar möjligheterna att välja vad man köper in.

– Vi kan satsa på fabrikat som andra inte har. Vi har inrett butiken på vårt eget sätt, säger han.

Berglövs Skor drivs med två heltidstjänster. Anders Eklind

Mer läsning

Annons