Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt mot invandrare från balkong

/
  • GÖMDE SIG. Tre invandrare fick gömma sig bakom träd när mannen sköt mot dem och ropade invandrarfientliga hot.

58-åringen sköt flera skott med ett luftgevär från sin balkong mot tre färgade personer som fanns på en gård i Sätra. Samtidigt skrek mannen invandrarfientliga hotelser.

Annons

– Skotten var mycket skrämmande för de personer han sköt mot. De hade flytt från ett krigsdrabbat land, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

De tre skotten mot invandrarna avlossades på onsdagskvällen från mannens balkong i Sätra. De gömde sig skräckslagna bakom träd och hörde kulorna vina förbi. Ett skott ska också ha träffat trädet som en av dem gömde sig bakom.

Han ska ha skrikit ”negerdjävlar” och att han skulle slå ihjäl dem. Samma sorts uttalanden fortsatte han med i polisbilen sedan han gripits. Han tyckte att det var underligt att poliserna tog ställning för ”negerdjävlarna”.

58-åringen förklarade i tingsrätten att han är alkoholist och att han har omhändertagits för fylleri 7–8 gånger på ett halvår. Han får ibland minnesluckor när han super.

Han nekar till att ha skjutit. Det kan ha varit någon annan som fanns i lägenheten, säger han. Polisen beslagtog efteråt ett laddat luftgevär i hans källare, och en ask med ammunition på balkongen.

58-åringen medgav dock att han kan ha sagt något dumt om invandrare till poliserna.

58-åringen var redan före skottlossningen misstänkt för en rad andra brott. Han misstänks för att på ett farligt sätt ha tänt eld på gräset på en åker. Han har också försökt stoppa en butiksanställd som skulle ingripa mot en snattare. Enligt åklagaren gjorde han sig då skyldig till olaga hot och försök till misshandel.

58-åringen nekade till de flesta av anklagelserna.

Tingsrätten häktade honom och åtal ska väckas inom 14 dagar. Men beslutade också om en så kallad liten rättspsykiatrisk utredning av mannen, och en utredning om kontraktsvård.

Mer läsning

Annons