Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska med makt

/
  • NYTT RÅD. ”Jag tror att det är en fördel att jag jobbat 30 år inom vården, det betyder att jag kan se behoven. Jag kan också se hur de olika delarna av vården hänger ihop och vad som behövs för att den ska fungera”. Det säger blivande sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck.

Hon är sjuksköterskan som får ta över ansvaret för all sjukvård i länet.
Hannah-Karin Linck från Rengsjö i Hälsingland blir ett av Centerns nya landstingsråd när partiet nu tar plats i landstingsledningen.
Men för de flesta i Gästrikland är hon ett okänt namn.

Annons

Hon fick en helg på sig att bestämma sig, Hannah-Karin Linck. För om hon var beredd att bli nytt landstingsråd. Om hon skulle ta klivet från att jobba som diabetessjuksköterska på Bollnäs sjukhus till ett av de kanske mest utsatta uppdragen i länet.

Att ansvara för sjukvården i Gävleborg – och inte minst de svåra beslut som väntar.

– Det kommer att bli jättetufft, vi måste vända på varenda sten för att få ihop det här. Men jag kände så mycket stöd och fick så mycket uppmuntran att jag bestämde mig för att tacka ja.

24 mars utser landstingsfullmäktige de nya landstingsråden. Då tar hon formellt klivet från fritids- till heltidspolitiker. Från att vara i opposition till att sitta i majoriteten.

Men hon ser det inte som att Centern bytt sida när man lämnat samarbetet med de övriga borgerliga partierna för att i stället styra landstinget med S och MP.

– Det vi har gjort är att bygga en bro över ett djupt dike, sedan har vi klivit upp på bron och mötts på mitten. Men vi har inte bytt sida och inte bytt åsikter.

Hannah-Karin Linck konstaterar också att man i opposition bara får stå bredvid och se på, i majoritet får man i alla fall en möjlighet att p styra åt det håll man vill.

Det håll hon och Centern vill styra är att det ska finnas bra sjukvård i HELA länet. Det betyder att de inte vill att all specialistsjukvård koncentreras till Gävle.

Det är i Hälsingland Centern är starkt och partiets båda utsedda landstingsråd är också från länets norra landskap.

Samtidigt är hon noga med att påpeka att hennes bakgrund som sjuksköterska på Bollnäs sjukhus inte betyder att sjukvården i stort eller sjukhuset går säkra för neddragningar.

– Jag är inte representant för Bollnäs sjukhus eller för personalen, jag är blivande landstingsråd för hela länet. Jag har också sagt till mina arbetskamrater att de inte ska tro att det inte blir några förändringar bara för att jag tar plats här och det tror jag de förstår.

Hannah-Karin Linck blir nu en av de mäktigaste kvinnorna i länet, men är för de flesta gästrikar helt okänd. Hon säger också att gärna håller en låg profil.

– Jag är väldigt mycket en verkstadspolitiker. Jag tror inte att man påverkar mest genom att synas och höras mycket.

När hon ska beskriva sig själv som person betonar hon hur vanlig hon är. Samtidigt berättar andra om hur ovanlig hon är. Ovanligt engagerad – i synnerhet i sina patienter. De vittnar om hur hon kan gå ifrån politiska möten när patienter ringer på mobilen.

– Jag brukar lämna ut mitt telefonnummer till personer som jag vet är oroliga och kan behöva få tag på mig. De kanske har en insulinpump som ska ställas in och då kan jag hjälpa till med det.

Hon tror också att sjukvården i stort behöver bli just det, mer tillgänglig. Att det kan öka patienternas trygghet men också spara pengar.

– Om man är tillgänglig kan man ofta lätt lösa saker i ett tidigt skede, innan det blir ett stort problem.

Det starka engagemanget beskriver hon också själv som sin största styrka.

– Det jag går in i gör jag till 100 procent och så gott jag bara kan.

– Jag är nog en ganska känslig person som lätt blir berörd av människor och av hur de påverkas av de beslut vi tar. Många kanske inte tycker att man ska vara så empatisk.

– Nej, det tror jag inte. Men jag vill kanske ha mer på fötterna innan jag gör det.

Mer läsning

Annons