Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskor från Gävle får vårdpris

/
  • PRISADE SJUKSKÖTERSKOR. Irene Olsson och Monica Dubeck har utvecklat ett register för att lättare upptäcka komplikationer hos dialyspatienter. För detta får de nu årets vårdpris och en prissumma på 250 000 kronor.

Monica Dubeck och Irene Olsson, båda sjuksköterskor på Gävle sjukhus dialysmottagning, får Vårdpriset 2010. Priset på 250 000 kronor delas ut av Salus Ansvar.

– Det är en otrolig känsla, man känner en sån glädje inombords, säger Monica Dubeck.

Annons

Ett register över avvikelser för att lättare upptäcka komplikationer hos dialyspatienter. Det är receptet för årets vårdpris. Bakom registret står två rutinerade sjuksköterskor på dialysmottagningen, Monica Dubeck och Irene Olsson. Priset fick man i konkurrens med olika projekt på sjukhus runtom i Sverige.

– Det var otroligt överraskande. Hoppas gör man ju men det var fem till nominerade och alla är värda priset, säger Monica Dubeck.

Prisat register

Det var i slutet av 1990-talet som en överläkare påtalade för Irene Olsson att dialysmottagningen borde ha någon form av register över avvikelser vid centraldialyskatetrar och av-fistlar. Av-fistlar är artärer och vener hopkopplade för att kunna genomföra dialys av patientens blod. Irene Olsson började fundera på saken och för elva år sedan inledde hon tillsammans med Monica Dubeck utvecklandet av det nu prisade registret.

Monica Dubeck riktar ett tack till it-personalen som hjälpt och fortsätter hjälpa dem med registret.

– Registret utvecklas hela tiden. Vi kommer på saker som vi vill ha med hela tiden, säger Monica Dubeck.

Innovation

Enligt juryns motivering ger man priset till dialyssjuksköterskorna för deras arbete med att ständigt förbättra vården för dialyspatienter. I motiveringen skriver man att ”projektet vittnar om en entusiasm med nytänkande utöver det ordinarie och dagliga vårdarbetet”.

Priset delas ut på Gotland nästa helg.

Vad pengarna, 125 000 kronor var, ska gå till har Monica Dubeck inte bestämt.

– Jag vet inte än, man måste få landa i det här först, säger hon.

Mer läsning

Annons