Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskor undviker att prata om sexualitet

/

Sexualitet är ett ämne som sjuksköterskor undviker att prata med sina patienter om. Det menar Nina Saunamäki, sjuksköterska och en av föreläsarna på Hälsodagen.

Annons

– Det är ett känsligt ämne, men ändå viktigt att prata om eftersom allvarliga sjukdomar, som cancer och hjärt-och kärlsjukdomar, kan påverka sexuallivet negativt, säger hon.

Det var i samband med en c-uppsats på högskolan som Nina Saunamäki tillsammans med sin kurskamrat Matilda Andersson kom på idén att göra en undersökning inom ämnet sexologi.

– Det var inget ämne som var uppenbart att välja från början, men när vi väl hade valt det så blev vi mer och mer intresserade. Efter att vi hade läst en amerikansk artikel sjuksköterskors attityder till att prata om sexualitet med patienter, så bestämde vi oss. Vi valde att göra en enkätundersökning, säger hon.

Nina Saunamäki menar att känsligheten i ämnet delvis beror på att det är ett område som upplevs som pinsamt att prata med sina patienter om och att man inte har någon utbildning för det. Men hon säger också att studierna visar att det beror på personlighet.

Undersökningen ledde till en artikel, i en översatt version på engelska, ”Journal of advanced nuirsing” fick den heta. Nu gör Nina Saunamäki en fortsättning på egen hand som bygger på en analys kring tio sjuksköterskors enskilda situation i ämnet.

– Enkäterna var en bra metod för att undersöka ämnet, men det blev en ganska opersonlig undersökning. I arbetet som jag börjar med nu vill jag göra en analys och låta sjuksköterskorna berätta sin egen version, genom att låta dem tala direkt från sitt eget hjärta, säger hon.

Mer läsning

Annons