Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver bok om Furuviksbarnen

/

Tetha Åhs, journalist och författare från Gävle, ska skriva en bok om Furuviksbarnen.

Annons

Hur kommer det sig att du skriver en bok om Furuviksbarnen?

– Jag föreläste åt en kvinnoförening om att vara egenföretagare och journalist. Efteråt kom en av medlemmarna, Birgitta Bergström, fram till mig och frågade om jag kunde hjälpa Furuviks Veteranförening att skriva boken.

Vad kommer boken att handla om?

– Furuviksbarnen inifrån. Den ska handla både om den äldre generationen Furuviksbarn och om den yngre generationen. Den kommer även ha ett psykologiskt perspektiv, hur mycket som man kan driva på barn i sådana sammanhang. Så boken kommer inte bara att bli en solskenshistoria.

Vad tycker du om att Furuviksbarnen har lagts ner?

– Jag tycker att det är sorgligt, men helt i linje med hur man driver Gävle nu för tiden. Briggen Gerda har försvunnit, Alderholmen har bytt namn till Gävle Strand och de har byggt Alderholmsbron. Man tar livet av allt det gamla för att Gävle istället ska bli en stad med Stockholmskänsla, allt ska vara så glassigt. Att Furuviksbarnen har lagts ner är bara ett annat bevis på att Gävles själ håller på att försvinna.

När ska boken bli klar?

– Jag fick uppdraget i september och boken ska vara klar till jul. Den kommer främst att säljas i lokala bokhandlar, men kanske också i Göteborg där Furuviksbarnen var stora. Men mer finansiella bidrag till boken kommer att behövas.

Mer läsning

Annons