Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulden lades på mobbat barn

Gävle kommun får en anmärkning från Barn- och elevombudet för att de inte stoppade kränkningar mot en elev på Ulvsäterskolan.

– Det hade kunnat sluta med ett krossat barn och flera hundra tusen i skadestånd, säger elevens pappa.

Annons

Redan i förskoleklass blev eleven utsatt för fysiska och verbala kränkningar av en annan elev. Ulvsäterskolan utredde problemen och satte in olika former av stöd, och det blev bättre en period men värre igen. Skolan såg det som att det var mycket konflikter och tuffa ord i klassen, och att eleven själv hade en del i det. Att en del berodde på barnets eget beteende.

– På några månader förvandlades vårt barn helt och fick vredesutbrott som vi aldrig sett förut, säger pappan.

Föräldrarna flyttade barnet till en annan skola i mitten av ettan och nu har barnet det bra, är sig själv igen, enligt pappan. Men de ville ändå anmäla skolan.

– Det är inte alla föräldrar som har resurser och självförtroende att agera när skolan inte gör tillräckligt. Alla har inte möjlighet att skjutsa sitt barn till en annan skola, säger pappan.

Barn- och elevombudsmannen konstaterar att skolan under hösten i ettan inte tillräckligt följde upp och utvärderade sina åtgärder. Därför får Gävle kommun en anmärkning. Men inga krav på skadestånd.

Det är inte ovanligt att skolor slår ifrån sig anklagelser om att man inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningar, genom att peka på att elevens eget beteende var en del i det hela. Oacceptabelt enligt Barn- och elevombudsmannen Lars Arrhenius.

– Att inte bli trodda på eller att man känner att vuxna lägger skulden på dem gör att barnen känner sig kränkta ännu en gång, sade han i augusti till Svenska Dagbladet.

Frank Stoor, förvaltningschef på barn- och ungdom, beklagar situationen för eleven och att skolan låste sig vid ett synsätt.

– Vi gjorde inte tillräckligt, säger han.

Mer läsning

Annons