Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulder ofta hinder för hyreskontrakt

/
  • För personer som varit hemlösa är vägen ofta mycket lång till ett eget lägenhetskontrakt. Ofta står hyresskulder i vägen. Och eftersom det är svårt för folk som har träningslägenheter och övergångskontrakt att få riktiga hyreskontrakt så frigörs sällan lägenheter och boendeplatser för nytillkomna som behöver hjälp med bostad. På Öster och Nordost får alla som kommer efter med hyran besök och erbjuds avbetalningsplan, för att hyresskulderna inte ska växa och leda till vräkning.

Det är låg omsättning i socialtjänstens boenden och lägenheter. Många har skulder som gör att de inte kommer vidare till ett vanligt hyreskontrakt.

Annons

Forskare ifrågasätter om trappstegsmodeller med träningslägenheter och liknande är mest effektivt för att motverka hemlöshet.

Gävle har många olika alternativa bostäder för människor som annars hade varit eller riskerat att bli bostadslösa (se faktaruta).

– Ibland känns det tröstlöst, att det inte hjälper hur mycket vi än gör. Vi har vi ständigt 5-10 personer som köar till varje boendeform. Men jag tror inte att det i första hand är nya boendeplatser och lägenheter vi behöver, utan att få en omsättning så att vi får plats för nya personer, säger Wolther Planck, biståndschef på socialtjänsten.

Vad han minns var det förra året 4-5 personer som fick en träningslägenhet och 14 personer som skrev ett övergångskontrakt, det vill säga att socialtjänsten hyr lägenheten av Gavlegårdarna och hyresgästen får ett andrahandskontrakt.

– Det är inte mycket. Men vi kan inte bara öka antalet träningslägenheter. Vi har trettio i dag och det är vad vi mäktar med med den personal vi har på boendestödet. För att vi ska få ha de här träningslägenheterna hos Gavlegårdarna kräver de till exempel att vi ingriper inom 24 timmar vid störningar, säger Wolther Planck.

Det finns inga planer på att anställa fler som jobbar med boendestöd. Det går i stället åt motsatt håll. 2006 fanns åtminstone på pappret åtta tjänster, men i olika besparingsomgångar har boendestödet bantats till fyra personer.

För att frigöra lägenheter för bostadslösa och folk som bor tillfälligt på utrednings- och motivationsboendet Hemsta skulle de personer som är redo behöva komma vidare i trappan, från träningslägenhet till övergångskontrakt, från övergångskontrakt till eget kontrakt. Det som bromsar är oftast gamla skulder.

För att hyra ut en lägenhet med vanligt hyreskontrakt kräver Gavlegårdarna inkomst (socialbidrag räknas), att personen inte har skulder på över 25 000, och inga skulder alls till Gavlegårdarna.

– Vi gör undantag ibland, men man måste jobba på att bli av med skulderna, säger Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

Professor Hans Swärd på socialhögskolan vid Lunds universitet, är inte säker på att trappstegsmodeller är det bästa sättet att motverka hemlöshet.

– Ju längre människor har befunnit sig utanför den reguljära bostadsmarknaden desto svårare är det att komma in. Syftet är säkerligen gott med såväl härbärgen och lågtröskelboenden som träningslägenheter och sociala kontrakt. Men mycket forskningsresultat visar att man inte kommer vidare till bostadsmarknaden. Mycket tyder på att bostad-först-modellen som tillämpas bland annat i Norge är mer effektiv. Där ger man folk en bostad med eget kontrakt först, och när de väl fått en trygg bostad utan en massa krav och särskilda regler orkar många ta itu med andra problem och ordna upp sitt liv, säger han.

Annons