Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på björn som rivit får

En björn har dödat över 20 får i området runt Vinnersjö. Nu har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på björnen. – Risken är stor att det annars blir flera angrepp, säger Annika Forsberg på länsstyrelsen.

Annons

Under juni och juli har en björn flera gånger gett sig på och dödat får i området kring Vinnersjö. Över 20 har hittats döda i hagen och ännu flera har försvunnit. Trots att ägaren flyttat på sina djur, haft hagarna inhägnade och försökt leta upp försvunna djur har angreppen fortsatt. Därför beviljar länsstyrelsen skyddsjakt på björnen, efter ett beslut som togs på torsdagskvällen.

– Den här björnen har gjort tre angrepp på får och den rimliga lösningen är skyddsjakt, säger Annika Forsberg på naturförvaltningsenheten, länsstyrelsen.

I möjligaste mån arbetar länsstyrelsen med förebyggande åtgärder som att hjälpa djurägarna med säkrare stängsel och liknande men i det här fallet bedömer man alltså att skyddsjakt är nödvändigt.

Det är ovanligt att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på björnen, som är ett fredat vilt djur. Annika Forsberg berättar att det hänt ett fåtal gånger i länet, när en björn kommit för nära bebyggelse.

– Jakt är inget förstahandsalternativ. Vi försöker alltid lösa problemet på annat vis.

Annons