Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår i underläge mot två kvinnor

Två unga kvinnor och en medelålders man ska nu slåss om att ta över efter Maud Olofsson som ny center- ledare. Stalltipset är att det blir en kvinna men vilken av dem blir sannolikt en rysare in på mållinjen.

Annons

Det blev som väntat Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson och IT-minister Anna-Karin Hatt, samt riksdagsledamoten och barnläkaren Anders W Jonsson, som kandiderar till partiledarposten.
Kvinnlig kamp
Populärast hittills har Annie Johansson, 28 år, framstått som, både i medierna och i enkäter i partiet.
Men hon får sannolikt en tuff match mot Anna-Karin Hatt, 39 år, som var mycket bestämd och tydlig på torsdagens presskonferens med att hon vill leda partiet och att hon vet vad hon vill göra.
C stort igen
– Jag har stått bakom Maud Olofsson i tio år och sett mycket bra, men också sådant som kunde ha gjorts annorlunda. Vi har blivit för smala och begränsat oss till vårt departements-ansvar och överlåtit livsviktiga frågor till andra, sade Hatt.
Hon är övertygad om att Centern åter kan bli ett stort och brett allmänborgerligt parti som under Thorbjörn Fälldin på 1970-talet.
Som mest hade då partiet 27 procent i väljarkåren.
Den elva år yngre Annie Johansson framhöll trygghet, frihet och hållbarhet som sin politiska vision.
På lång sikt
Även hon vill göra Centern till ett 20-procentsparti igen – 2022. Centerns roll i svensk politik ska bli tydligare och partiet ska bli mer relevant och kreativt.
– Jag är övertygad om att om centermedlemmarna vill ha mig som partiledare så ser de till mina erfarenhet och mina resultat och inte vad som står i min cv, sade hon med anledning av att centerfolk ifrågasatt om partiet kan ha en så ung ledare utan arbetslivserfarenhet.

(TT)

Mer läsning

Annons