Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog sina barn med träpinne – döms till skyddstillsyn

Den 37-åriga pappan misshandlade sina barn med bland annat ett bälte och en träpinne under tre års tid.


Nu döms han till skyddstillsyn med samhällstjänst i 190 timmar för grov fridskränkning och misshandel.

Annons

Misshandeln och kränkningarna ska ha pågått mellan 2005 och 2008. Den 37-åriga Gävlebon greps och häktades i mitten av september.

Barnen är mellan 6 och 13 år och samtliga, fyra söner och en dotter, har under tre år utsatts för misshandel och kränkningar vid upprepade tillfällen. Värst utsatta har sönerna varit. Pappan har bland annat slagit dem i ansiktet, mot händer och fötter och andra delar av kroppen. Slagen har ibland utdelats med en toffel, ibland med en träpinne och vid enstaka tillfällen ett bälte.

Sönerna har dessutom tvingats stå på knä i sand uppblandad med grus och hålla i en stol.

Dottern ska vid ett tillfälle under den här tiden ha blivit slagen i ryggen med en sko eller toffel av pappan.

Misshandeln och kränkningarna har varit bestraffningar, när barnen inte har gjort som pappan har velat.

Minimistraffet för grov fridskränkning är sex månaders fängelse. Kammaråklagare Ann-Carlotte Bålman är förvånad över straffet men vill inte kommentera ärendet i detalj.

– Jag vill studera domen noga innan jag kommer med några synpunkter. Men jag ifrågasätter att man bedömer slag med bälte mot benet som ringa brott.

– Jag hade yrkat på fängelse, för det här har så högt straffvärde, och tyckte inte att det fanns något annat alternativ än fängelse.

Domaren Erland Hesslow vill inte uttala sig om det enskilda fallet och varför man inte dömde pappan till fängelse. Men i domen står det bland annat att några av gärningarna som inte lett till fysiska skador bedöms som ringa brott och att en del av misshandeln kan ha skett mer än två år före perioden som åtalet tar upp, och därför inte kan omfattas av domen.

Pappan har erkänt en del av gärningarna, men förnekat några av dem. Nu döms han alltså till skyddstillsyn med samhällstjänst i 190 timmar. Han ska även få vård enligt socialtjänstens bedömning.

Pappan ska dessutom betala ett skadestånd på 20 000 kronor vardera till de fyra sönerna.

Mer läsning

Annons