Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på epok i Norrsundet – nu slocknar fabriken

/
  • avskedsceremoni. Ett 50-tal personer samlades vid torkmaskinen TM 5 för en slags ceremoni med kaffe och bullar.
  • signerades. Flera anställda skrev sina namn på massabalen som ska förvaras som minne i industrimuseet  i Norrsundet.
  • Försöker se positivt. ”Det är vemodigt. Men jag försöker se ljuspunkter ändå”, säger Örjan Larsson, pappersarbetarnas fackordförande.
  • Hoppfull ändå. ”På sikt kan nedläggningen gynna samhället, bara skolan och dagis får vara kvar”, menar snickaren Peter Jansgård.
  • Sörjer. ”Det känns sorgligt”, säger Lena Lundberg som jobbat i fabriken i 39 år.
  • Snart har sista arbetaren lämnat Stora Enso i Norrsundet.

En efter en skrev de sina namn på massabalen som placerats på en lastpall vid torkmaskinen TM 5.


Paketet med beteckningen ”Norrland Strong” fick symbolisera slutet på massatillverkningen i Norrsundet.

Annons

Ett 50-tal personer, varav något tiotal från lokala media, samlades för en slags ceremoni med kaffe och bullar och en stunds begrundan.

– Det känns sorgligt, sade Lena Lundberg som jobbat i fabriken i 39 år.

För några veckor sedan beslutade Stora Ensos ledning att tidigarelägga slutet för att möta vikande efterfrågan på massa.

Ett skäl var också att Skutskärsfabriken rustats för att ta över tillverkningen av armeringsmassan som används i pappersbruket i Kvarnsveden.

Beskedet på tisdagsmorgonen var att sista massabalen skulle glida fram på bandet vid 15-tiden.

Men massan gick trögt på slutet.

Per-Arne Holmberg och de två andra operatörerna som kontrollerade processen trodde att det skulle dröja till 18-tiden, kanske ännu senare, innan den sista massan gled fram över valsarna.

– Det är synd att det tar slut. Det har varit ett fritt jobb som styrts av tillgången på massa och ånga, sade Per-Arne Holmberg.

Han och kollegan Tony Stenberg får börja i Stora Ensos fabrik i Skutskär efter nyår. De får fortsätta jobba sexskift. Men det blir ändå inte samma sak. De tvingas pendla och byta arbetsgäng. Och hur blir det med stämningen?

Arbetsledaren Eva Schröder började i fabriken i samma veva som nedläggningsbeskedet kom i slutet av oktober i fjol.

– Jag hade blivit anställd och sagt upp mig från mitt förra jobb, berättade hon medan torkmaskinen sjöng på sin sista vers.

– Det här året har gått förvånansvärt bra, tack vare fantastiska operatörer och oerhört lojal personal, sade Eva Schröder och berömde den varma stämningen i fabriken.

Den elektroniska tavlan vid fabriksporten berättade att fabriken producerade 377 ton under sitt sista dygn. Sista kvalitetsprovet visade också fullt godkänt.

– Vi faller med flaggan i topp, sade Eva Schröder.

Fackordföranden Örjan Larsson hade svårt att hålla tårarna borta.

– Det är vemodigt. Men jag försöker se ljuspunkter ändå, sade han.

Även om de 325 förlorade jobben är ett hårt slag mot Norrsundet och Hamrångebygden med sina cirka 1 500 invånare så kan fabriksnedläggningen ge utrymme för nya företag och arbetsplatser.

– Jag tror att det ordnar sig på ett eller annat sätt. Även om det är lågkonjunktur så finns det intressenter som kommer och tittar på lokalerna och funderar på att etablera sig här, sade Örjan Larsson som själv ingår i gruppen som jobbar med nyetableringar.

Utanför Konsumbutiken träffade vi snickaren Peter Jansgård som flyttade till Norrsundet för två år sedan.

– Vi flyttade hit för det fanns billiga hus här. På sikt kan nedläggningen gynna samhället, bara skolan och dagis får vara kvar och det inte rustas ned, menade han.

Mer läsning

Annons