Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på gratisparkering

/
  • Albin Ingelsson tycker att det är bra med en gratisparkering nära centrum. Han gillar inte kommunens planer på att göra iordning ytan mellan Baltichuset och Gevalia och ta betalt för att parkera där.
  • Parkeringsytan mellan Baltichuset och Gevalia är ofta fullpackad med bilar. Nu ska kommunen göra om det till betalparkering och hoppas på så sätt få bort en del av bilarna.

Snart är det slut på gratisparkerandet bakom Baltichuset på Alderholmen. Kommunen ska göra iordning ytan och införa betalparkering.

– Det är vild parkering där nu, säger Claes-Göran Bergkvist på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Annons

Många bilister väljer att parkera sina bilar på den stora ytan mellan Baltichuset, där gymnasieskolan Thoren Business School ligger, och Gevaliafabriken. I förra veckan när kommunen räknade stod det 250 bilar på den delvis asfalterade och delvis grusbelagda ytan.

– Det har blivit någon typ av pendlarparkering, folk står där för att det är gratis. Men vi tror att många egentligen inte behöver stå där, säger Claes-Göran Bergkvist, exploateringsingenjör på Samhällsbyggnad Gävle.

Kommunen har nu beslutat att strukturera upp hela parkeringssituationen i magasinsområdet. I dag parkerar många huller om buller även på Första och Andra Magasinsgatan.

– Situationen är ohållbar och det har dryftats i många år vad man ska göra åt den. Nu börjar vi med att göra i ordning den här ytan och sedan ska vi ta tag i parkeringen på gatorna, säger Claes-Göran Bergkvist.

Kommunen satte därför i fredags upp en skylt som informerar om planerna. Markytan ska planas ut, skyltar och avgränsningar ska sättas upp och en parkeringsautomat ska ställas dit. Tanken är att den nya betalparkeringen ska stå klar i november. Under tiden arbetet pågår är parkering förbjuden.

När Arbetarbladet besöker parkeringen på måndagseftermiddagen är den helt full, sånär som på några små luckor. Det är trångt och bökigt att ta sig fram med bil på de gropiga ytorna. De flesta bilägare vi träffar säger att de parkerar här sällan.

– För mig gör det inget om man behöver betala lite, för nu är det ingen ordning alls, säger en man som vill vara anonym.

Albin Ingelsson, som precis hittat en plats åt sin Volvo, håller inte med.

– Visst ser det lite stökigt ut, men det är bra med en gratisparkering, säger han.

Kommunen har tre olika taxor för sina betalparkeringar, men vilken av dem det blir i det nya betalområdet är inte bestämt än.

Annons