Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet för Valbo missionskyrka

/
  • Handsskrivna noter från 1800-talet. Psalmböcker, porslin och en orgel. Förutom lokalen och tomten säljer Valbo Missionsförsamling alla möjliga föremål som funnits i kyrkan: – Men de här måste vi försöka spara, säger Lars-Göran Östrand om de handsskrivna notböckerna.– Det är Julnatten.
  • Historia.– Det här vi har samlats under alla årstider, säger Lars-Göran Östrand.
  • Hur kyrkan såg ut på 1800-talet. På den tiden var Valbo rikt och Gävle låg i Valbo.
  • Lars-Göran Östrand har varit engagerad i församlingens musikkår. Den har funnits sedan 1892.
  • Studiecirklar. På andra våningen arrangerar Studieförundet cirklar i vävning.
  • Församlingen läggs ned.– Det är bara att konstatera att vi blir äldre. Det är sorligt, men inte praktiskt och ekonomiskt möjligt att ha den kvar, säger Lars-Göran Östrand och Anna Wretblad.  Enligt Anna Wretblad kommer de flesta medlemmarna nu i stället söka sig till Betlehemskyrkan i Gävle.
  • SÄLJS. Den flagnande färgen vittnar om att de äldre som driver Valbo Missionskyrka inte orkar längre. – För 20 år sedan hade vi frivilliga ungdomar som hjälpte oss måla om fasaden. I dag förstår sig inte ungdomar på ideellt arbete, säger Anna Wretblad. Nu säljs kyrkan till Gavlegårdarna. 1 oktober är det tillträde.

Nu ger Valbo Missionskyrka slutgiltigt upp och säljer lokalen och tomten till Gavlegårdarna. Men det är ett dystert avslut för de 53 ideellt arbetande församlingsmedlemmarna.

– Känns hemskt men vi får inse fakta. Det måste drivas av människor med ork och pengar, säger Anna Wretblad, styrelsemedlem i församlingen, som varit aktiv sedan 50-talet.

Annons

Anna Wretblad och Lars-Göran Östrand visar Arbetarbladet runt i Valbo Missionskyrka, en samlingsplats för bygdens människor sedan 1887. Som mest hade församlingen 300 medlemmar runt sekelskiftet och genom åren har kyrkans verksamhet vilat på ideellt engagemang, också från traktens ungdomar.

I dag har ungdomarna lämnat församlingen. Antalet medlemmar är nere i 53 varav yngsta medlemmen är 60 år. Eftersom det blivit för dyrt väljer nu församlingen att sälja kyrkan och tomten till Gavlegårdarna för 1,7 miljoner kronor. Kontraktet har redan skrivits på och tillträde sker från första oktober.

Enligt Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna, har inget beslut fattats om vad som ska hända med kyrkan än men med tanke på efterfrågan och läget är det troligt att det blir bostäder.

–Vi kommer inte riva kyrkan, säger han.

Anna Wretblad och Lars-Göran Östrand tycker det är sorgligt att församlingen lägger ned eftersom den varit en värdefull samlingsplats. Numera finns nästan inga samlingslokaler i Valbo, enligt dem.

– Jag följde med mina föräldrar till kyrkan som barn och har varit engagerad som organist, sångledare och styrelseordförande i många år, säger Anna Wretblad.

Enligt Lars-Göran Östrand var kyrkan då vad facebook är i dag som mötesplats.

I kyrksalen väcks många minnen till liv:

– Salen har betytt ofantligt mycket. Här har vi haft jullotter, julfester och gudtjänst varje söndag, säger Anna Wretblad.

– Men nu orkar vi inte längre, säger hon, och syftar på allt det ideella arbete som krävs för att driva församlingen. Kyrkfasaden bör målas om, den flagnande färgen är synlig på ena gaveln.

Annons