Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutnotan blev 50 miljoner

/
  • Ledde krisgruppen. Kommunalrådet Mats Ågren satt som spindeln i nätet i den krisgrupp, som hanterade följderna av snökaoset.

Kommunalrådet Mats Ågren var chef för kommunens ledningsgrupp vid katastrofer och satt som spindeln i nätet, när snöovädret lamslog Gävle.

Annons

– Från början insåg vi inte vidden i det inträffade. Vem kunde det? frågar han retoriskt.

Själv ägnade han de första dagarna åt att skotta snö. Det var först när han på söndagmorgonen skottat sig fram till brevlådan och upptäckte att det inte kommit någon morgontidning han blev fundersam.

– Sedan ringde Nils Hiedland, kommunens säkerhetschef, och sa att vi måste kalla ihop krisgruppen med folk från kommunen, polisen, räddningstjänsten, sjukhuset, vägverket och länsstyrelsen.

Redan då inrättades en upplysningscentral i kommunens växel dit folk kunde ringa med sina frågor.

Mats Ågren blev hämtad med en fyrhjulsdriven Cheva.

– Vi kom inte ut på riks 80 vid Nybo utan fick ta gamla Valbovägen. Sista biten från Stortorget fick jag pulsa fram till Stadshuset. Redan då hade folk kommit ned på skidor. Förutom plogningen diskuterade vi hur hemtjänsten skulle fungera. När sedan ett tåg fastnade i Järvsta blev vi medvetna om folk som inte bor här och som behövde inkvartering.

Själv blev Mats Ågren kvar i stadshuset, det var omöjligt att ta sig hem.

– Jag sov i ett vilorum, andra låg på soffor lite här och där. De andra dagarna fick jag åka snöskoter och bandvagn till jobbet.

Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus, lyssna på lokalradion och framför allt inte ge sig ut på vägarna. Militära bandvagnar och lokala skoterklubbar hjälpte hemtjänstens personal och evakuerade folk som fastnat med sina bilar. Många frivilliga ställde sedan upp och skottade åt folk.

Regelbundna presskonferenser hölls och Radio Gävleborg, lokaltidningarna och Gävle-Dala informerade invånarna om läget.

Snönotan slutade på 50 miljoner kronor och först efter långt processande med räddningsverket fick kommunen 20 miljoner kronor från staten.

Mer läsning

Annons