Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutreparerat på riks 80

/

Nu kan alla trafikanter på riks 80 mellan Gävle och Valbo dra en lättnadens suck. Vägverket är klar med alla ombyggnader och reparationer för den här gången.

– Förhoppningsvis är alla trafikhinder borta redan under fredagen, säger projektledaren Henrik Håkansson.

Annons

Ända sedan ombyggnaden av trafikplatsen vid Valbo köpcentrum började har framkomligheten på riksvägen periodvis varit begränsad. De senaste veckorna har en fil i östergående riktning stängts av i samband med bygge av en bullervall mot villorna norr om vägen. Det har blivit långa köer och många häftiga inbromsningar under rusningstrafiken.

Flera trafikolyckor har också inträffat, några av dem med flera bilar inblandade. När någon har bromsat in har andra kört in i dem bakifrån. På torsdagskvällen körde fyra bilar in i varandra vid bullervallsbygget. Polisens bedömning var att orsaken var att bilisterna höll för kort avstånd.

Den analysen ställer också Vägverket upp på till hundra procent.

– Vi sätter upp varningar och trafikregleringar långt före vägarbetena. Men om inte bilisterna rättar sig efter dem, sänker farten och är uppmärksamma så hjälper det inte, säger Lennart Helsing, pressansvarig på Vägverket Mitt.

Han säger att han efter den senaste veckans olyckor kontrollerat att entreprenörerna följer gällande regler.

– Allt är gjort som det ska, säger han.

På fredagen plockades de sista maskinerna och tillfälliga trafikskyltarna bort från vägen.

– Nu drar vi inte igång några nya arbeten inför vintersäsongen, säger projektledaren Henrik Håkansson.

Kanske avspeglar sig också vägarbetena i olycksstatistiken. Enligt polisens statistik finns en topp i antalet olyckor under oktober och november som är lika stor som under halkmånaderna januari-februari.

 

Mer läsning

Annons