Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM i bok­berättande vad är det?

/

…Margareta Hagman som arbetar på Musikbiblioteket i Gävle ska på fredag delta i Svenskt mästerskap i bokberättande för bibliotekarier.

Annons

– Det är den första officiella SM-tävling i bokberättande och evenemanget hålls i Strängnäs. Vi är 15 bibliotekarier som ska berätta om böcker.

Hur går tävlingen till?

– Vi ska i max tre minuter presentera en obligatorisk roman och en eller två valfria romaner av svenska författare. Den obligatoriska romanen är Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugallien”. En jury ska bedöma förmedling av innehåll, engagemang, lust och subjektivt uttryck. I nästa tävling ska vi berätta om en valfri bok inför publik. Juryn meddelar sedan vilka tre som går till final. Den tredje och sista valfria boken är också inför publik.

Hur blir man mästare i bokberättande?

– Enda kriteriet var att man skulle ha lust. Man behöver inte avancera på något sätt. Jag tycker bara att det ska bli roligt att prata om böcker och träffa kolleger.

Hur ska du förbereda dig?

– Läsa böckerna noga. Vi har bara tre minuter på oss så det gäller att hitta godbitarna som kan locka till läsning. Jag har valt ut två böcker men de får jag inte avslöja före tävlingen.

Vad vinner man?

– Haha, det vet jag inte riktigt. En vandringspokal, tror jag.

Varför blev du bibliotekarie?

– Det har jag haft med mig sedan jag var liten. Jag bestämde mig redan under skoltiden och har jobbat som bibliotekarie sedan 1972. Det är mitt drömyrke, jag skulle välja det igen.

Lycka till på fredag.

– Tack så mycket.

Mer läsning

Annons