Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakfullt på Engeltofta

/
  • Smaka på hus. Det var inte bara ord på Kulturhusens dag på Engeltofta, det gick också utmärkt att äta smörgåsbord i restaurangen.  Lindsten
  • Samtal. Birgitta Lundblad, Gävle Gille, och Johannes Kruusi, länsmuseet, pratade om Engeltofta och om Gävles restauranghistoria på Kulturhusens dag.

Man kunde smaka på Engeltofta i går. Inte precis bokstavligt, men genom en smak- och kulturvandring på plats.
Först fick åhörarna sig ett bildspel om Gävles restauranghistoria till livs, sen ett riktigt smörgåsbord och till efterrätt blev det Engeltoftas historia.

Annons

Det var Kulturhusens dag i Sverige med temat Smaka på husen. Det var öppna dörrar till hus som på något sätt använts för framställning, tillredning eller utskänkning av mat och dryck.

Byggnadsantikvarien Johannes Kruusi från länsmuseet hade satt samman bildspelet om Gävles restauranghistoria. De allra flesta bilderna var från 1900-talets första decennier.

– Vi har många sådana bilder från restauranger, hotell och kaféer som i de flesta fall inte längre existerar. Men från 1950-talet och framåt har vi nästan ingenting, berättade Johannes Kruusi.

Vill ha in bilder

 

– Vi skulle så gärna vilja få in bilder och berättelser från senare tiders restauranger. Jag är säker på att det finns många bilder liggade hemma hos folk som kanske har firat något speciellt och tagit bilder på nån restaurang.

Birgitta Lundblad håller nu på och färdigställer sin skrift om Engeltoftas historia som varit lång och brokig.

Huset byggdes en gång som en sommarvilla åt grosshandlare Bengt Kronberg för drygt 125 år sen, sonen tog senare över huset och byggde ut det. Därefter blev det pensionat som drevs av fröken Hilma Johansson Hammarin. I mitten på 30-talet tog Oscar Zedrén över, i mitten av 40-talet köpte Hofors arbetarförening Engeltofta och drev det som ett semesterhem i många år. 1980 köptes fastigheten av en privatperson, men då gick Gävle kommun in och utövade sin förköpsrätt. Förra året såldes Engeltofta till sina nuvarande ägare.

Johannes Kruusi och Birgitta Lindblad från Gävle gille hoppas få in bilder och berättelser som skulle kunna ligga till grund för ett fylligt material om Gävles restauranghistoria.

– Vi vill ha moderna restaurangbilder, vädjar Johannes Kruusi.

Har du bilder från nån restaurang i Gävle från de senaste femtio åren hör av dig till Johannes Kruusi, länsmuseet, tel 026-65 56 00.

Annons